Отбелязваме световния ден за борба с рака

Архив Варна

04-02-2010, 12:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На фона на протести срещу генномодифицираните храни и борбата, която водят онкоболни срещу държавата за неосигурени медикаменти, днес отбелязваме световния ден за борба с рака.

През последните години статистиката никога не е била за намаляването на болните. С два процента са се увеличили случаите на рак у нас. Което води до прогнозата, че нови 36 000 хиляди се очакват да бъдат покосените от коварното заболяване през 2010 година. 


Смята се, че основната причина за заболяването на рак е застаряването на населението. Основно покосените са над 65 години. А тези под 20 години са 1 %. Към причините се намесват и други фактори като начин на живот, на хранене и околна среда. В този ред на статистика най-чести са случаите на рак на дебелото черво - половината от регистирираните. 26 % се падат на рака на гърдата.


Световната здравна организация е изчислила, че повече от 40 % от заболяванията могат да се предотвратят, ако се прави профилактика. Наред с това могат да се прибавят добри новини от хомеопатията, където се правят опити да се пребори рака. През последните години се търсят нови пътища в извличането на полза от иначе широкия арсенал от медикаменти в тази област.


За борбата срещу болестта се намесват не само медицински фактори. Препоръчва се срещу рак на гърдата майките да кърмят. Към методите за избягване на заболяването се прибавят и някои храни като нар, карфиол и броколи - стига те да са екологично отгледани.