Президентът Първанов поиска Ден на смирението заради 4 февруари 1997 г.

Архив Варна

04-02-2010, 13:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ден на смирението и улица в столицата да получи името на бившия вътрешен министър от правителството на Виденов Николай Добрев, поиска президентът Георги Първанов в четвъртък по време на дискусията "Доблест 2010 - 4 февруари през погледа на младите”.

Първанов призна отново  вината на БСП за тежкото положение в страната по време на Виденовата зима през 1997 г. Тогава на 4 февруари 1997 г.след няколкоседмичните улични вълнения, довели до оставката на Жан Виденов, натовареният да състави правителство Николай Добрев върна мандата.  Протестите  бяха прекратени и се взе решение за нови парламентарни избори.

Социалистическата партия е виновна за провала по отношение на кризата през 1997 г., каза президентът Георги Първанов по време на дискусията. „Социалистическата партия е виновна за провала по отношение на банковата криза, по отношение на зърнената криза – мога да изброя още десет елемента на непознатата за целия период на предоха криза, за която – основната, главната вина е на Социалистическата партия и на нейното ръководство. В това число аз съм поел и собствената си отговорност като участник в това ръководство. Нека да е ясно – има една голяма лъжа, срещу която аз ще се боря непрекъснато - това че видите ли, ние сме отишли с Николай Добрев с готовия проектосъстав (което е вярно, имахме такава папка) и тогавашният президент Стоянов ни е убедил да се откажем в 12.00 часа на обяд в деня хикс”, каза Първанов след като бе провокиран от участниците в дискусията.

Той призова социалистите от „Позитано” да публикуват документите от тогава, за да се види при какви условия е взето решението за връщането на мандата на БСП. „Тогава ще се види каква е изразената позиция от кандидата и от председателя. Не може да се пренаписва историята по такъв начин. Истината е, че на БСП не й стигнаха силите, за да извърши промяната преди Коледа 1996 г. Процесът обаче вървеше и продукт на този процес сме ние с Николай Добрев”, обясни Георги Първанов. „Орисията на Николай Добрев бе да вади кестените от огъня и да върши черната работа – това е един персонален символ”, обясни президентът.

По думите му оставката на Жан Виденов е била наложена както отвън, така и отвътре. Според президента би било добре, ако в България има ден, който да бъде посветен на смирението.