Джон Ленън си тръгва от Япония

Варна Лайф

04-02-2010, 14:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Животът е това, което ти се случва, докато кроиш други планове".

Покойният автор на култувата реплика вече няма да радва своите почитатели в Япония. Единственият в света официално регистриран музей на Джон Ленън затваря врати на 20 септември тази година. Причината е слаб интерес. Освен това музеят търпи финансови загуби в размер на 100 000 000 йени (800 000 евро) за 2008-ма година.

От 2000 година, когато е отворил врати по случай 60-тата годишнина на певеца, музеят в околностите на Токио е приел малко повече от половин милион души. В него са изложени сценични костюми, очила, китари и други вещи на Джон Ленън. Вътре залите са подредени по периоди от неговия живот.

Музеят е създаден със съгласието на вдовицата му - японската авангардистка Йоко Оно. Тя си е запазила интересна връзка с музея, без значение в коя точка на света се намира. Пред една от залите стои бял телефон с черен циферблат. Когато музеят е отворен и посетителите обикалят залите, понякога телефонът звъни. Късметлия-посетител вдига слушалката и може да задава въпроси на Йоко Оно.

За успокоение на феновете остава неумиращата музика на Джон. На 20 септември, последният фен на певеца, който ще напусне вече несъществуващия музей, може да си тананика някои от неговите култуви песни.