Нов дом за възрастни хора ще има във Варна

Мисия Варна

04-02-2010, 14:33

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Строителството на нов дом за възрастни хора е основен приоритет в социалната дейност на община Варна за 2010 година.

Не е задължително да бъде строена нова сграда, тъй като може да се купи вече готова, стига тя да е подходяща за целта. Пари в брой обаче няма да бъдат давани, тъй като се предпочита размяна в натура. Примерно земя срещу строителството на нова сграда или придобиването на вече готова. По подобна схема, чрез публично-частно партньорство през последните години бяха построени нови детски градини.

Разкриването на нов дом за възрастни хора ще бъде облечено като официално решение на местния парламент още на следващата му сесия. Предложението беше прокарано от председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов в комисията по социални дейности.

Настоящият дом за възрастни – „Гергана”, освен че е в окаяно състояние, не може да осигури необходимите места за град като Варна. А тепърва нуждите ще се увеличават все повече. Много тревожно е положението при възрастните хора с деменции, които се нуждаят от ежедневни грижи и то медицински. За това по всяка вероятност бъдещият дом ще разполага и с хоспис.

Дом "Гергана" пък ще бъде ремонтиран през тази година. Освен предвидените в бюджета около 400 хиляди лв. за саниране на сградата, бяха добавени още 100 хиляди за подмяна на вътрешната ВиК инсталация.