Общината купува апартаменти за бедните, в кризата било изгодно

Мисия Варна

04-02-2010, 14:50

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Придобиването на жилища е вторият основен приоритет в социалната дейност на община Варна.

Според председателя на местния парламент Борислав Гуцанов, общинските съветници не трябва да се безпокоят от кризата, тъй като точно сега е момента за изгодни сделки. Целта е общината да увеличи жилищния си фонд, а апартаментите, както поне е записано на хартия, ще се предоставят на социално слаби варненци срещу символичен наем. Друг въпрос са десетките, че ако не и стотици случаи, когато уж бедните и нуждаещи се от евтин покрив, преотдават общинските жилища, но вече на пазарни цени. Да не говорим за това колко от настанените наистина са крайно нуждаещи се. И колко от тях пък купиха от общината жилищата си на доста изгодни цени.

При бъдещите сделки за придобиване на нови жилища общината не възнамерява да плаща пари в брой, а ще търси размяна - апартаменти срещу своя собственост. Единият вариант е да бъдат купени вече готови, които строителните предприемачи така и не са успели да пласират заради кризата. В замяна общината най-вероятно ще ще им даде своя земя. Вторият начин е да се отиде към публично-частно партньорство, но този път с банките. В момента те също разполагали с доста солиден жилищен фонд. Апартаментите им са на изгодни цени. Естествено банките са ги придобили от хора, които не са могли да си плащат кредитите.

До 10 дни община Варна ще разполага с 50 нови апартамента на различни места в града. Процесът по придобиването им обаче е започнал преди 2 години, тъй като става въпрос за ново строителство. За това при купуването на следващите жилища, кметството ще търси само готови за живеене. Оптималният вариант за 2010 г. е да бъдат купени поне още 100 апартамента.

Във връзка с това местни парламентаристи настояха да бъдат променени критериите за настаняване на хора в общинските жилища. Причината е, че сегашната система е създала един контингент от варненци, които си карат доживот на символичен наем или получават право да закупят общинското жилище на изключително изгодни цени. Новата идея е да се премине към краткотрайно настаняване на хора, които наистина имат нужда - останали са без покрив над главите. След като си стъпят на краката, те ще освобождават жилищата.