Запушиха течове в бюджета за социални дейности

Архив Варна

04-02-2010, 04:10

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Предложеният от кметската администрация бюджет за социални дейности 2010 беше прекроен буквално за 30 минути от ресорната комисия на местния парламент.

Това стана по инициатива на неговия председател Борислав Гуцанов. Шефът на финансовата комисия Янко Станев чинно си отмяташе новите цифри. Общински съветници от всички политически сили пък гласуваха промените без никакви възражения. Но не пестяха хвалбите.


На практика Гуцанов окастри парите предвидени за реализацията на редица дейности или проекти в бюджета. В крайна сметка обаче макрорамката беше завишена с близо 400 хил. лв. Дипломатично това орязване беше наречено „да се прекратят някои допълнения към социалните програми”. В действителност обаче беше спряно харченето на повече пари отколкото струва дадена услуга или продукт. Запушваме течове в бюджета, иронично коментираха общински съветници.


„Моля ви колеги не давайте пари за проектиране, а за нещо реално - ремонти на социални заведения. Иначе само харчим пари по архитекти”, призова Гуцанов. 


Така парите за изграждане на модулна къща в дом „Другарче” бяха намалени от 120 на 100 хил. лева. Средствата за два асансьора за инвалиди в подлезите също паднаха от 200 на 150 хил. лв. Гуцанов дори препоръча те да бъдат вкарани в концесията на подлезите, тоест да излязат без пари на общината.


Със спестените пари от бюджета примерно ще бъдат осигурени 50 лични асистенти на възрастни хора с увреждания. Припомняме, че държавата спря парите за тази социална услуга, което остави 110 възрастни варненци без подкрепа. Сега ще бъдат компенсирани почти половината от тях.