Съдът реши: Затвор за смъртта на Мартин Борилски

Архив Варна

05-02-2010, 05:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Десет години след убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж обвинените за смъртта му варненци получиха присъди.

Великотърновският апелативен съд присъди 19 години затвор за Георги Желязков и 17 години за Стоян Стоичков. Двамата бяха признати за виновни за убийството на 24-годишния си приятел. Те ще изтърпяват наказанието при първоначално строг режим и трябва да платят 120 хил. лева на близките на убития студент, както и разноските по делото.

Вчера представителят на апелативната прокуратура във Велико Търново Борис Миновски поиска две доживотни присъди за Георги Желязков и Стоян Стоичков.


Държавното обвинение беше категорично, че по случая има достатъчно доказателства, които уличават двамата обвиняеми като извършители на бруталното престъпление. На предишното заседание по делото магистратите приеха, че експертизата, съставена по писмени данни на френските разследващи органи, е компетентна, обоснована и може да бъде приложена в доказателствения материал по делото за убийство, извършено през юли 2000-а година в квартирата на Борилски в Париж.

Според обвинението причината за кървавата разправа е отказът на Борилски да даде пари назаем на Георги и Стоян. Френските патолози преброиха 93 прободни рани по тялото на студента в Сорбоната. Трупът му беше намерен от френски пожарникари в квартирата му на ул. "Льо Курб". Тялото му беше завързано с пуловер, а черепът му - счупен с гира.

Делото приключи на първа и втора инстанция с оправдателни присъди за обвиняемите, но след остър протест на френските власти и консула на Франция у нас, Върховният касационен съд върна делото на Великотърновския апелативен съд за ново гледане.
Магистратите трябваше да изслушат защитата и обвинението, както и показанията на двамата обвиняеми и да обявят решението си в едномесечен срок. Частното обвинение, което представлява интересите на семейството на Борилски, поиска обезщетение в размер на 400 000 лева за нанесени нематериални щети.

 Защитата на обвиняемите поддържаше тезата, че след като в стаята на мъртвия студент не са открити отпечатъци на подсъдимите, не може да се твърди, че те са извършили престъплението.


 Съдът обаче не се възползва от правото си на отсрочка и обяви решението още снощи.
Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховен касационен съд.

Желязков и Стоичков не присъстваха на заседанието вчера, защото автомобилът им се развалил на път за Велико Търново. Апелативният съд вчера измени наложената им мярка за неотклонение от „парична гаранция" в „задържане под стража". Определението не подлежи на обжалване. Те трябва да изчакат зад решетките решението на Върховния касационен съд, ако присъдите на апелативния бъдат обжалвани.

"Подсъдимите са лишени от право на справедлив процес, при положение, че последните две седмици се говори от посланици, министри и прочее, че те трябва да бъдат осъдени, защото са виновни", заяви адвокатът на Георги Желязков Ина Лулчева.

"Изведнъж това осъдително решение идва като последица на дългогодишния натиск, който започна да се упражнява след постановяването на оправдателната присъда на Шуменския съд. Лакмуса, за който се говори, че ще бъде това дело за българското правосъдие, не зная дали показва, че българското правосъдие е читаво или показва обратни неща", каза защитникът на Стоян Стоичков Юлиан Георгиев.

Според частния обвинител Владимир Иванов присъдата е справедлива. "Аз лично мога да заявя, че се радвам, че в лицето на този състав българското правосъдие по това дело прогледна".


След това »

Издирват Георги Желязков и Стоян Стоичков, за да ги вкарат в ареста