24 часа: "Цигарена” коалиция омекотява забраната за пушене

Архив Варна

05-02-2010, 06:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Разноцветна коалиция на пушачите се оформя в парламента, пише днес "24 часа".

Депутати от различни партии са готови да се обединят при внасяне на проект за либерализиране на режима за пушене на обществени места, показала проверка на вестника.

Поводът е, че от 1 юни влиза в сила пълната забрана на дима в затворени помещения. Той вече няма да се извива в ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради, на работното място. Рестрикцията бе приета в Закона за здравето през пролетта на 2009 г. Тогава отпадна възможността Министерският съвет да определя с наредба зоните, в които може да се пуши.

Поправки в текстовете първи обяви, че е готов да внесе, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Според него в кризата подобна забрана ще удари допълнително туризма.

Той предлага у нас да се въдеде испанският модел - заведенията сами да избират дали да са за пушачи. Плановете му са да внесе поправките към април дори и с колеги от други парламентарни групи.

Към вносителите е готова да се присъедини Корнелия Нинова от Коалиция за България. Според нея трябва да остане сегашното положение - да има обособени места. Зад идеята за по-лек режим за пушенето на закрито стои и Венцислав Лаков от "Атака".

Сондажът на Димитров сред колегите му от ГЕРБ показал, че противниците и подкрепящите идеята са разделени поравно. Цигара палели повече от половината и затова е възможно те да подкрепят по-мекия режим.

В БСП също са разединени. Нали сме в ЕС, реагира непушачът Румен Такоров. Бившият финансов министър Пламен Орешарски е готов да подкрепи предложението. Той си спомни предишния опит за въвеждане на тоталната забрана - през 2007 г. Тогава правителството не я прие и отхвърлянето му било приписано като на един от пушачите в кабинета. По същото време той обаче бил в Брюксел.

Най-остро срещу идеята скачат лекарите в парламента. Против съм, трябва да се мине към ограничаване на пушенето, категоричен бе вчера шефът на здравната комисия Лъчезар Иванов. Като пулмолог бил наясно с вредите от цигарите. Самият Иванов скъсал с тях преди 8 г. За поддръжник на радикалните непушачи пък се обяви анестезиологът Хасан Адемов.

Макар и да пали цигара понякога, председателката на парламента Цецка Цачева следи зорко дали се спазва забраната за пушене в клуба на народния представител. Освен че инспектира лично, от вчера там на пост стои и пожарникар.

В СДС деликатният въпрос не е обсъждан. Макар всички сини депутати да подкрепиха забраната от европейски подбуди, там също войната на пушачи срещу непушачи върви с пълна сила. “Според мен принципът трябва да е следният - да не се пуши при доказана вреда за други лица. Не може заради един човек да страдат останалите”, смята лидерът на СДС Мартин Димитров. Забрана в градините на заведенията и откритите пространства той намира за прекалена. Но пък смята, че с идеите на Емил Димитров реално всички ресторанти ще си изберат да са за пушачи и нещата ще си останат по старому.

Никой не е говорил с нас официално, казаха от здравното министерство. Позицията им била категорична, че твърдият режим не трябва да се отлага.