Дневник: Предизвестени победители в пътни поръчки

Архив Варна

05-02-2010, 06:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фиктивно проведени търгове, удължаване на договорите с пътните фирми без основания, увеличаване стойността на поръчките заради допълнително възложени работи от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Това са само част от констатациите на Сметната палата, която направи одит за дейността на агенцията за времето от 1 януари 2007 г. до 30 юни 2009 г. Одитът беше възложен от парламента.

Сметната палата е сезирала главния прокурор за осем случая, по които е установила нарушения, пише днес "Дневник". Болшинството от тях са за обществени поръчки, възложени чрез пряко договаряне, без да има основания за това, както и за несъбрани авансови плащания за близо 10 млн. лв., без да е свършена работата за тези пари. Сред изпратените на прокуратурата случаи са ремонтът на моста при град Бяла, на който стана тежка катастрофа в края на 2006 г., търг по "Транзитни пътища ІV", поръчки, възлагани от областните пътни управления.

От АПИ засега отказват официален коментар по одита с мотива, че все още не са получили окончателния доклад на Сметната палата. Оттам уточниха, че на 8 януари те са получили предварителния доклад на одиторите.