Граничният пункт Кулата остава блокиран до неделя

Новините

05-02-2010, 08:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

До неделя ще остане блокиран от стачкуващите гръцки фермери граничният пункт Кулата.

Протестиращите решиха да втвърдят позициите и заявиха, че през Кулата няма да се пропускат коли през следващите 3 дни.


Един от най-големите проблеми на продължаващата вече 19 дни блокада на българо-гръцката граница е, че протестиращите земеделци нямат единен план за действие, разпокъсани са и поради тази причина с тях трудно се преговаря, твърдят от гръцкото правителство. Засега нито една от сраните не отстъпва от позициите си и не се знае до кога може да продължи това положение.


Днес е последният срок, който българското правителство постави за решаване на проблема или евентуално завеждане на иск срещу Гърция в съда в Люксембург. На 2 млн. лева възлизат подадените от българския бизнес искове за изплащане на обезщетения заради блокадата на гръцката граница.


Заради създалата се ситуация, точно преди почивните дни от гранична полиция съветват при неотложно пътуване да се използват другите гранични пунктове с Гърция. Последното пропускане на автомобили през Кулата беше в нощта срещу четвъртък и то за малко. Някои от тировете, преминали границата бяха чакали повече от 72 часа.


По предварителна информация през Илиниден ще могат да преминават всички видове превозни средства днес предиобед. Единствено безпроблемно остава преминаването засега през граничния преход Златоград-Ксанти.


Социалното напрежение в южната ни съседка продължава да расте. Стачкуващите гръцки митничари и данъчни служители заплашиха с ескалиране на протестите.