Политическата кариера на Овчаров приключила

Архив Варна

05-02-2010, 10:09

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Лидерът на софийската организация на БСП и депутат Румен Овчаров обяви днес пред БНТ, че политическата и партийната му кариера е завършила.

"Нямам амбиции, че Румен Овчаров може да бъде символът на промяната в БСП", каза той и предложи Георги Кадиев (общински съветник и кандидат за кмет на София на последните избори) като ново лице на партията. 


Преди дни  Овчаров оттегли оставката си като председател на софийската организация на партията. „Моята оставка трябваше да стимулира промените в партията”, обясни на пленума в началото на седмицата социалистът енергетик. Това обаче не се случило.
"Промяната в БСП не се случи такава, каквато бе прогнозирана. Няма как хората да повярват, че БСП е станала чиста, морална партия при условие, че при първия избор на ръководни органи имаше надлъгване", каза Овчаров. Според него, ако сегашното ръководство остане, БСП ще загуби и следващите избори.

Овчаров уточни, че не води лична битка с никого, но и посочи, че, с лица като Сергей Станишев и Кирил Добрев начело, партията трудно може да спечели доверието на хората.


Нямам лични битки с когото и да било, каза Овчаров по повод разменените реплики, макар и задочно – през медиите, между него и Сергей Станишев и подозрението, че войната между “Леге” и “Позитано” вече е обявена.


“Лявото политическо пространство в България тепърва ще бъде трансформирано”, прогнозира Румен Овчаров. Въпреки това смята, че преформатирането на партията не минава през разграждането на БСП, а през възраждането на една нова, стабилна лява партия. Инерцията, създадена през годините, трябва да се промени, а БСП да се отвори към други избиратели. Авторитетите в една партия трябва да се сменят. „БСП не е партия на прехода, нито е изхабена лявата идея. Изхабени са фигурите, които представляват в момента БСП”, повтори Овчаров.


Помолен да посочи грешките на сегашното управление, Овчаров, който беше и министър в кабинета "Станишев", но подаде оставка, посочи, че в правителството на Бойко Борисов експертите и професионалистите са малцина. Според него най големият провал е антикризисната програма и липсата на напредък при усвояването на еврофондове.


„Бизнесът беше подложен на изключителен рекет. Министър Дянков не е наясно как се определя бюджетният дефицит. Финансовият министър постави на карта и българския бизнес, и българските общини”, заяви Румен Овчаров.