Французи ни помагат за нов закон за зърното

Новините

05-02-2010, 12:26

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Земеделското министерство подготвя нов закон за производство, съхранение и търговия със зърно, който да влезе в сила за новия сезон.

Това обяви на  пресконференция в Добрич зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов.


Министерството ще предложи в новия закон за зърното да влязат практики за  държавен контрол, заимствани от фенския опит.
„Предпочетен е френският модел, тъй като е най-съпоставим с българските възможности. Целта е до края на този месец да бъде готова грубата рамка на проектозакона. В парламента новия закон ще влезе през април. Новите моменти касаят качеството на зърното, проследяване на финансовата сигурност, така че да се избегнат злоупотребите от продажба на зърно без ДДС. В новия документ ще залегнат сертифициране на складовите бази, лицензиране на самите търговци и не на последно място - подобряване на контрола от страна на националната служба по зърното и фураж”, каза Борисов.


Той призна, че икономическата криза сериозно е засегнала пазара на зърно и посочи, че миналата и тази година то се реализира на цени два пъти по-ниски спрямо предходните две години.