Излезе последният брой на "Съвременник" за 2009 г.

Варна Лайф

05-02-2010, 12:30

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Струваше си варненските почитатели на класиката "Съвременник" да проявят повече търпение.

Не само защото списанието си е извоювало внушителен авторитет с подбора на публикуваните произведения. Брой четири е посветен на варненски автори - поети, писатели и художници.
Самият главен редактор на списанието Владимир Зарев се извини за закъснението. Това стана на премиерата във Варна на 30 декември миналата година, в рамките на "Рождественския салон на изкуствата", провеждащ се в сградата на Радио Варна. Причината за забавянето не идва от редакцията. Имало е проблем при самото отпечатване. С типичната за Зарев заразителна словестност той представи на препълнената зала в радиото броя. Бе дадена думата и на варненските автори, които огласят страниците със словото си. Това са поетите: Иван Ставрев, Иван Овчаров, Емил Иванов, Валери Станков, Владимир Стоянов, Димитър Калев, както и преводи от английски на поета Робърт Фрост от Теменуга Маринова. Към поетичната магия се присъединяват и белетристите от Варна: Валентина Плачникова, Атанас Липчев, Тихомир Йорданов, Боян Върбанов и Петър Доков.

В цветното приложение на "Съвременник" са акостирали с творбите си трима варненски художници: Валери Чакалов, Иван Обретенов и Михаил Коевчинов.
Останалите материали в броя са онова, което верните почитатели на изкуството биха желали да получат в рамките на близо петстотин страници. Романът "Стълба в небето" от Лана Райберг, есета на Маркес, Робърт Луис Стивънсън, проза на Е. Л. Доктороу, Хемингуей, Дженифър Игън - това са само част от обемната визия на списанието.Да оставим настрана, че цената е символична - 10 лв. Владимир Зарев неведнъж е признавал, че реалната е в пъти повече, но ще направи всичко възможно да я задържи такава. Като оставим това, бихме могли да погледнем назад в годините, когато "Съвременник" винаги се е движил по върховете на изкуството. Тази кота е нужна за списание, което иска да прави обширна панорама на съвременното изкуство по целия свят. Не един автор се е появявал по страниците му, а след това са придобивали популярност на нашия пазар. Затова се изисква не само наблюдателност и информация, но и вътрешен усет за всяко добро произведение, което си прокарва път днес. Екипът на Владимир Зарев са доказателство за един завършен успешен проект. Вижда се и от годините, през които списанието е на пазара.

Пожелаваме успех на новия брой (в някои от варненските книжарниците той вече е изчерпан). На варненските автори - успешен полет. А на читателите оставаме насладата от извора "Съвременник".