Борисов ще отучва администрацията да пие кафе

Архив Варна

05-02-2010, 12:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Не само нашето правителство, но и 10 правителства да минат след това, 10-15 години ще трябват, докато администрацията ни стане такава, каквато е в Европа.

Така премиерът Бойко Борисов отговори на депутатско питане за политиката на правителството за гарантиране на административния капацитет на изпълнителната власт.


"Манталитетът, който голяма част от служителите са си създали за тези 20 години, не се отстранява с партийни решения, а само със съдействието на гражданите, медиите, организациите коментира Борисов.

Борисов определи като масова практиката  да се затварят гишета и да се пие кафе. „Никаква човещина. Това с времето ще го отстраним”, закани се премиерът.


Много ми се иска да работим върху това, но манталитетът е това, което най-трудно се отстранява", каза още премиерът.
Борисов бе категоричен, че няма да уволнява хора, които си вършат добре работа, независимо чии кадри са – на БСП или на ДПС.По думите му основен критерий за работата ще бъде професионализмът.


Общият щат в администрацията на предишното управление е бил  62 933 бройки,  сега щатът е бил оптимизиран с 11,3 процента, посочи той.


Съкратените чиновници от юли 2009 г. са 1198, от тях 548 са държавни служители. От самото начало на мандата на това правителство започна процесът на реформи в администрацията. Борисов припомни закриването на министерства и преструктурирането на агенции.
Броят на служителите, занимаващи се с еврофондовете обаче е запазен. С 15% са намалени разходите в администрацията. За 6-те месеца са съкратени 1198 правоотношения в администрацията. Уволненията са оспорвани от 76 служители и съдът е възстановил само 3 души на работа. За същия период 882 служители са назначени след конкурс.