5 години забрана за ГМО, но законът минава в парламента

Архив Варна

05-02-2010, 12:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Депутатите от  ГЕРБ ще внесат проект за налагане на забрана за освобождаването в околната среда и отглеждането на генномодифицирани организми.

Забраната се предлага да бъде за пет години за цялата територия на страната. За мораториума съобщи шефката на ПГ на управляващите Искра Фидосова.


Де факто това е компромисен вариант, при който  Народното събрание ще приеме промените, направени в закона на първо четене, а мораториумът ще наложи забрана на същите промени за 5 години. Министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че всъщност с това решение се забранява освобождаването на ГМО на цялата територия на страната за всички култури.

“Смятам, че затваряме темата и сме намерили най-добрия компромисен вариант заради създалото се напрежение”, обясни Караджова. Тя обаче изтъкна, че ако ЕС поиска вдигане на този мораториум, “можем да го направим веднага”. И така разясни същината на компромиса.


Екоминистърът уточни, че Законът за ГМО ще бъде приет с необходимите поправки на второ четене и той ще установява реда за получаване на разрешително за отглеждане на ГМО, но в същото време ще действа и мораториумът. Забраната се налага, за да спрат спекулациите в обществото, че хората ще започнат да се хранят с генномодифицирани организми след приемането на спорните законови изменения, посочи Караджова. Тя заяви, че промените в Закона за ГМО са свързани със задължителното прилагане на европейско законодателство.


На въпрос какво ще се случи след 5 години, когато изтече този мораториум, Карадажова отговори, че 5 години са много време и дотогава може много неща да се променят.