Бивш военен получи условна присъда за лихварство

Архив Варна

05-02-2010, 13:29

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

47-годишният добричлия Мариян Генов получи 1 година условна присъда с 3 години изпитателен срок.

Той бе признат за виновен, че през 2007 г. в село Крушари, без да има право, е извършвал банкова дейност. Предоставил на 85 български граждани кредити в размер на 73 470 лв., срещу задължение да бъдат върнати с договорената лихва. В резултат на това се облажил с 11 516 лв. Съдебният състав отне в полза на държавата неправомерно получените от Мариян Генов доходи и му наложи глоба в размер на 3000 лв.

В хода  на делото бе изяснено, че подсъдимият е предоставял на лица от ромски произход заеми срещу уговорена лихва от 10%. Той се е застраховал, че ще си вземе заетите средства, като е изисквал от всеки кредитополучател, предварително да подпише банкови документи, чрез които добивал право да изтегли уговорената сума от неговите банкови сметки. Разследването е установило, че той е предоставил 85 броя заеми на обща стойност от 73 470 лв. и е получил лихви върху тях в размер на 11 516 лв. Приетата на днешното заседание по делото съдебно-счетоводна експертиза потвърди, че на толкова възлизат получените от Генов през 2007 г. доходи от лихви.

Прокурорът по делото пледира, че предоставянето на суми под формата на заем с лихва, с основна цел заемодателят да реализира доходи, покрива понятието банково кредитиране, което е поставено под разрешителен режим. Осъществяваното от подсъдимия е системно заемане на пари, защото получателите са 85 лица, а след като е вършено срещу материална облага, то е банкова дейност. Представителят на държавното обвинение обърна внимание, че наказанието на обвиняемия трябва да бъде определено при превес на смекчаващите обстоятелства. 

Подсъдимият обясни пред съда, как при него в дома му са ходели роми, които имат крещяща нужда от пари и му имат доверие. Той ги познавал, защото изкупувал от тях орехи при уговорка да им помогне през зимата, ако имат потребност. Мариян Генов заяви, че не се счита за виновен.

Адвокатът му посочи отговор на тяхно запитване до БНБ, че подзащитният му няма нужда от разрешително, за да предоставя потребителски кредити.  

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че за разпит в хода на процеса бяха призовани общо 99 свидетели.


Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.