Датски ВМС освободи българин от пиратски плен

Архив Варна

05-02-2010, 15:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Датските военноморски спецчасти са освободили днес пленен от сомалийски пирати кораб, съобщават световните информационни агенции.

Сред 25-те членове на екипажа има и един българин. Датчаните щурмували кораба „Ариела”, след като получили сигнал от екипажа, че пирати се качват на борда. Спецсили на датския флот, които оперират около бреговете на Сомалия от 2008 г., реагирали веднага. Освободеният кораб пък плавал под флага на Антигуа и Барбуда. 


Датските командоси са били на борда на военния кораб „Абсалон". Те щурмували пленения плавателен съд с надуваеми лодки. На борда на „Ариела” се оказало, че екипажът е успял да се заключи в обезопасена каюта. Преди атаката от „Абсалон" изпратили хеликоптер, който да проучи достоверността на сигнала, пратен от „Ариела". Освен това датчаните се свързали с екипажа, за да се уверят, че няма пострадали.


Това е първият случай, когато военен кораб изпраща сили за предотвратяване на отвличане на морски съд в крайбрежните води на Сомалия. Обикновено военните кораби не се намесват в отвличанията, тъй като има опасност цивилни моряци да станат жертва на кръстосан огън. В този случай обаче набелязаният от пиратите кораб е плавал в препоръчителен транспортен коридор, който се наблюдава и охранява от международни военноморски кораби.


Водите около бреговете на Сомалия са едни от най-опасните в света. Въпреки патрулите на Европейския съюз и други чуждестранни флоти, сомалийските пирати отличат много плавателни съдове и искат големи откупи за тях. В Сомалия няма действащо правителство от 1991 г. насам, което позволява на пиратите да оперират необезпокоявано.


По данни от май 2009 година екипажът на спасения кораб е от 25 души – седем украинци, 15 филипинци и по един словенец, индиец и българин. Корабът е плавал от Севастопол за Сурабая, Индонезия.


Както е известно 13 български моряци все още са в плен на сомалийски пирати. Осем от сънродниците ни са на борда на „Ейшън глори” и петима на „Сейнт Джеймс Парк”. 


Според украинското външно министерство, дипломати от Украйна установили контакт със собственика на „Ейшън глори”, превозващ 2305 корейски автомобили от Сингапур за Саудитска Арабия. Той вече активно преговарял с пиратите. Здравето и животът на моряците не били застрашени. На 3 февруари пиратите поискали рекорден откуп от 15 милиона долара за освобождаването на автомобиловоза. За другия отвлечен от сомалийски пирати британски кораб - “Сейнт Джеймс Парк”, който превозва химикали, били поискани само 3 милиона долара.