Варненските вестници в събота

Архив Варна

06-02-2010, 08:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“Гробовете свършват”. Това е то поздрав за добро утро. Можете да го прочетете на първа страница на вестник “Черно море”. Общо взето, ако ще мрем трябва да е преди 1 март, защото до тогава последните две карета с места за покой в Тополи ще са изчерпани. Всъщност нещата може и да се пооправят, но ще отнеме 2-3 месеца. Тоест в никакъв случай не трябва да допускаме да умрем точно през месеците март, април и май. След това може. Обаче пък и много сме взели да мрем – от 8-10 на ден погребенията скочили на 10-15 дневно. В Тополи места няма, но проблемът ще се реши с приобщаване на още 200-300 декара земеделски земи към гробищния парк. Ако не ви се чака до тогава, ей ги на - централните градски гробища. Там е гъстичко, но семейна гробница за 3000 лв. винаги ще се намери.


Битката за власт и контрол над морската градина е станала уводна тема на броеве на други две местни печатни издания. “Държавата дои морската градина, Варна плаща” алармира “Народно дело”. Има и надзаглавие – “Взеха ни парка”!? Ей така – щрак и готово... легнали сме си една вечер и на сутринта сме се събудили без морска градина. Страшничко, сега остава да ни вземат и морето. Да видим от подзаглавията обаче кой какво и от кого е взел. Те разясняват, че областният управител Данчо Симеонов ще командва търговията в парка, а разходите остават за сметка на общината. Всъщност губернаторът назначил комисия, която ще раздава разрешителни за бараки в морската. Подробностите са на стр. 2 твърди “Народно дело”, но там няма нищо. А, ето ги на 3 стр. Ами да – морската градина е държавна собственост, но за нейната поддръжка се грижи общината с пари от нашите данъци. Добри новини – никой нищо не ни взима, просто има препирня кой да прибира парите от наемите за бараките в крайбрежния парк. Нагла държава ей, една стотинка не дава за морската, а иска да прибере кинтите от алъш-вериша.


“Позвънете” пък са погледнали темата от малко по-друг ъгъл – “Пълнят държавния бюджет с пари от бараки”. Забавно! Областният управител искал да сложи ръка на големите бараки в морската градина. Къде са тези бараки? Вероятно губернаторът има предвид всевъзможните барчета и капанчета. Ами да, човекът е ларж – оставил на общината да печели от пуканки, сладоледи, царевица, захарен памук и малките търговски барачки. Кметът нямал нищо напротив всичко това, уверява областният управител.

Друга дискутирана в местната преса тема са бъдещите сделки с общински имоти. “Общината стискала тайни имоти” алармира уводното заглавие от 3 стр. на “Позвънете”. Вестникът цитира общинския съветник Красимир Узунов, който твърди, че във Варна има три общински имота, които се крият много старателно, но ако се пуснат на пазара веднага ще вкарат в хазната 10-15 млн. евро. 

“Търсят трите хикса сред общинските имоти” е заглавието на “Черно море” по темата. От стр. 3 разбираме, че Узунов не е разкрил кои са тези златни имоти и за това кодово ги нарича “трите хикса”. Колегите му общински съветници пък са подкрепили искането му общината да покаже въпросните три имота. “Народно дело” пък е погледнал темата така: “Съветник точи зъби за общински имоти” е уводното заглаве на стр. 2, като над него има и питанка - “Кой ще лапне трите хикса”. Според вестника става въпрос за безпардонна демонстрация на лични интереси, като главното действащо лице е Красимир Узунов. “Народно дело” ни уверява, че той щял да направи трети опит да купи апетитния паркинг на Окръжна болница. Преди време това му е било отказано, тъй като парцелът е изключително важен за бъдещото разширение на болницата.