“Asian Glory” превозвал и оръжие

Архив Варна

06-02-2010, 12:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На борда на отвлечния от сомалийски пирати кораб "Asian Glory " освен стотици автомобили има и оръжие.

Това твърди интернет сайта на иранската англоезична телевизия presstv.ir

И автомобилите, и оръжието, пътували за Саудитска Арабия. Рияд имал намерение да използва бойния арсенал за нападение срещу йеменски бойци от племето хути, твърди сайтът на иранската телвизия.


Припомняме, че според тиражираните информации, сомалийците искат внушителния откуп от 15 милиона долара. Както е известно, на борда на похитения автомобиловоз има 8 българи, двама румънци, 10 украинци и петима индийци.


Компаниите, застраховали кораба, едва ли ще се съгласят да платят толкова голяма сума, коментират световните медии. Всъщност исканите 15 милиона били просто първата стъпка от пазарлъка. В крайна сметка сумата щяла да падне на 3-4 милиона долара, сочат прогнозите.  Най-големият откуп, плащан до сега за освобождаване на похитен в Аденския залив кораб, е 7 милиона евро.

Любопитни са и мненията на читатели, които коментират новината в сайта на иранската телевизия. Почти всички одобряват действията на пиратите и ги опредлят като борба за човечеството. Някои дори призовават към отвличането на американски кораби, тъй като именно те осигурявали оръжие, с което се допринасяло за разединението сред мюсюлманите.


Друг коментар на читател пък подчертава, че от пиратството се изкарват добри пари и предлага целият африкански континент да се захване с този бизнес.