24 часа: Полша ми взе децата, с Барбара се развеждаме

Архив Варна

07-02-2010, 08:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Граждански съд във Варшава е отнел временно родителските права на асеновградчанина Тодор Василев над двете му деца - Николета, на 9 г., и Павел, на 7 г., съобщава днес "24 часа".


“Разбрах това от полския си адвокат Анджей Шедледски, който ми изпрати имейл със съдебното решение”, каза бащата вчера.

Според него мярката е наложена, докато трае бракоразводното дело със съпругата му Барбара. В този период му е разрешено да вижда децата си в присъствието на съдебен наставник всяка последна събота на месеца от 10 до 18 ч.

Постановено е Василев да плаща издръжка от 800 лв., която трябва да предава лично на майката до 10-о число на месеца. Представяте ли си какво означава това?

Да пътувам по 2700 км до Дембице и обратно до Асеновград, за да връча сумата, коментира гневно бащата.

Според него съдебното решение е странно, след като е представил и документи, от които се вижда, че заплатата му е 400 лв. Повече от очевидно е какво се цели - да ме обвинят, че не се грижа за Павел и Николета, за да ми отнемат родителските права изцяло, смята Василев. Той е категоричен, че ще обжалва решението в законния едноседмичен срок. До четвъртък адвокатът му ще внесе документи пред по-висока инстанция.

Бащата настоява за нормален контакт с децата си по телефона или по скайпа. От май 2009 г. досега Василев не е провел един разговор с тях. Помолил Барбара да ги чуе поне по Коледа, но майката обяснила, че те не желаели. Тя била категорична, че няма да ги вижда и чува, докато съдът не се произнесе кога и как да става това.

Най-лошото е, че не позволявала дори на приятелчетата им от Асеновград да контактуват с тях. Блокирала е всички връзки и когато ги търсят, никой не отговаря, твърди таткото. Той се бои, че хлапетата много скоро ще забравят български език. Настоявал пред магистратите за 1 месец Павел и Николета да идват в България по време на лятната ваканция.

И това, както и останалите ми искания са отхвърлени, коментира отчаяно бащата.

От съдебните документи научил, че Барбара и децата живеят в Дембице, където тя е закупила къща за 190 хил.

Представила е нотариален акт на процеса. В същото време твърди, че е безработна, не може да плаща за ток и газ, поискала е опрощаване на съдебните разноски и 300 лв. издръжка за себе си от мен, недоумява Тодор.

Той поддържал постоянна връзка с българския консул във Варшава Николай Иванчев, който посетил Барбара и децата 2 пъти в дома им в Дембице.

“Той също криеше от мен адреса, на който живеят, отбеляза Василев. - Знам от него, че Барбара му се е оплаквала, че на моите деца в Полша им се подиграват, защото са българи.”

Бащата добави, че помолил консула да отиде на делото на 27 януари, но никой от посолството не се явил на процеса. Василев припомни, че е направил 3 опита да разтрогне брака си в България, но получил отказ, защото делото било заведено по молба на съпругата му в Полша.

Явно нашето Министерство на правосъдието е обещало на поляците съдебните процеси да се водят там, за да вземат децата, да заличат българската им самоличност и мен да ме смачкат, предполага бащата.

Лош късмет имаме, че сме се родили тук, защото нашата държава не ни защитава, коментира Василев. Той изрази искрено съжаление, че подал документи на Павел и Николета за българско гражданство, още когато се родили.