24 часа: МВР и Европа издирват осъдени убийци

Архив Варна

07-02-2010, 08:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Трети ден след прочитането на присъдите им двамата са в неизвестност, пише днес "24 часа".


Полицаи и вчера ги търсили в домовете им във Варна. Ходили до апартамента на Георги на ул. "Любен Каравелов" и във вилата на семейството му в кв. Виница. Посетили и дома на другото момче. Открили родителите, но от младежите нямало следа. По разпореждане на магистратите от Съдебна полиция също търсили подсъдимите на всички възможни адреси, но без успех.

Желязков и Стоичков бяха осъдени в четвъртък късно вечерта съответно на 19 г. и на 17 г. за убийството на студента във Франция през лятото на 2000 г. Жертвата бе прободена с нож 93 пъти.

От близо 7-8 г. обвиняемите бяха на свобода срещу гаранция от по 2000 лв. Двамата бяха с чисто съдебно минало и добри характеристики и магистратите решиха, че няма опасност да се укрият. Георги и Стоян се явяваха редовно до деня на присъдата. Не дойдоха обаче да чуят решението на съда и магистратите наредиха да ги задържат.

Те тръгнали от Варна за Търново, но по пътя колата им се счупила, според бащата на Георги Борислав Желязков.

"Не мога да кажа дали двамата имат забрана да не напускат страната. Но в тяхното бягство няма нищо драматично. Дори и да са напуснали България, действа европейска заповед за залавянето им, издадена от Франция през 2001 г. Тя важи по цял свят. Така че след задържането им, ще дойдат да изтърпят наказанието си във Варненския затвор", коментира вчера Елена Бангиева, пресаташе на Окръжния съд във Варна.

Майката на Георги - Лилия, е журналистка. Но от близо година си е у дома, за да се грижи за по-малкия си син, който е болен. Борислав Желязков, бивш зам.-шеф на следствието, сега адвокат, вчера не пожела да коментира случая и изключи телефона си. Преди ден той твърдял, че синът му е отишъл в болница. Полицаи предполагат, че младежите се укриват у нас в очакване адвокатът им да обжалва ареста в понеделник или делото да влезе във Върховния касационен съд. Той трябва да реши окончателно съдбата на Желязков и Стоичков, като потвърди присъдите им или върне делото.

Посланик Етиен дьо Понсен: Бягат и се крият, значи са виновни

Във факта, че двамата осъдени по делото "Борилски" не могат да бъдат идентифицирани географски, аз виждам знак за виновност. Човек, който е невинен, не би избягал, не би се скрил.

Така френският посланик у нас Етиен дьо Понсен коментира в интервю за в. "24 часа" (то ще бъде публикувано в понеделник) информацията за изчезването на Желязков и Стоичков.

"Те вече са правили същото и преди, избягаха от Франция веднага след престъплението, когато имаше съмнения по техен адрес, след това избягаха и от френските полицаи, които бяха дошли да ги разпитват в България. Във Франция подобно нещо не може да се случи", добави посланик Дьо Понсен. Той обясни, че в неговата страна дори когато обвиняемите идват свободни за началото на процеса при тежко престъпление, каквото очевидно е това в случая "Борилски", те веднага биват задържани, докато трае делото.

Въпреки това обаче посланик Дьо Понсен е убеден, че присъдите са положителен сигнал за по-доброто функциониране на българското правосъдие.

Адвокат Георгиев: Не могат да решат задържане

Апелативният съд е второинстанционна институция и тя няма право да постановява "задържане под стража", каза адвокат Юлиян Георгиев.

Защитникът на Желязков щял да внесе протест срещу мярката. Според него подсъдимите не са били длъжни да присъстват при обявяването на присъдата. Адвокатът припомни, че се опитал да протестира решението на съда, но не успял, заради края на работното му време. В понеделник адвокатът на двамата осъдени ще внесе жалба срещу мярката.

Тече и срокът от две седмици за обжалване на присъдата, която беше прочетена във Велико Търново.

Прокурор Димова: Дано да са в страната

Много ми се иска Желязков и Стоичков да не са напуснали страната, но е много вероятно това да се е случило. За съжаление.

Съставът на Апелативния съд във Велико Търново е направил всичко необходимо за тяхното задържане след произнасянето на присъдите, каза Аня Димова, шеф на Апелативна прокуратура - Велико Търново.

Според нея много съмнително се оказало неявяването на двамата на заключителното заседание.

"Но те бяха много дисциплинирани. Явяваха се с адвокатите си и не са ставали причина за отлагане на дела. Ако са имали такава стратегия, то би трябвало да се предполага подобна развръзка на делото. Бях много удовлетворена, че се стигна до осъдителна присъда след толкова упреци към българското правосъдие", каза Димова. Според нея делото е в съдебна фаза и ангажиментите по издирването на убийците на Борилски са на плещите на съда.

И вчера следобед никой не отговаряше на позвъняванията в жилищата на Стоян и Георги, допълва темата и "Труд". От пощенската кутия на семейство Желязкови стърчаха дузина пликове. Никой от съседите не пожела да говори с репортери. Адвокатът на Стоичков Юлиян Георгиев каза, че за последно двамата се чули по мобилните си телефони по обяд на 4 февруари.

“Със сина ми в петък вечерта се прибрахме към 23 ч, ходихме да вечеряме. Той беше много разстроен. Днес - 6 февруари, излязохме заедно от къщи в 10 ч. Той ми каза, че ще се разходи. Той е на 30 години, може сам да взема решения”, казва пред "Труд" адвокат Борислав Желязков, баща на Георги.