Момичета агитират голи пред избирателна урна в Киев

Архив Варна

07-02-2010, 09:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пет момичета се съблякоха в една от избирателните секции в Киев, съобщават информационните агенции в Украйна, където днес тече вторият тур на президентските избори.

В секция No 20 в Киев, където трябваше да гласува единият от претендентите Виктор Янукович, няколко активистки на радикално феминистко движение се съблекли голи до кръста. Те влезли в секцията в 9 сутринта, свалили дрехите си и започнали да скандират исканията си. Основното от тях било "политиците да спрат да изнасилват страната". По-късно премръзналите активистки били изведени от секцията.

Достъпът на избирателите до урните в Украйна беше отворен в 8 часа. Секциите ще затворят в 20 часа. Тогава ще излязат и първите резултати от екзит-пула. Украинците трябва да избират днес между лидера на опозиционната Партия на регионите Виктор Янукович и министър-председателя Юлия Тимошенко.


На първия тур Янукович събра 35% от гласовете, а Юлия Тимошенко - 25%.

Вчера в Украина беше ден за размисъл. В петък вечерта кандидатите за последен път се обърнаха към избирателите си. И двамата се появиха на финалните митинги на своите симпатизанти.

Тимошенко говори на Софийския площад в Киев. Тя предложи на жителите на столицата заедно да се помолят за щастливото бъдеще на Украйна. "Искам да се обърна към Господ с молба да прости цялата власт и мен лично, за всичко несправедливо и нещастно, което е направила цялата власт на Украйна, в това число и тази, която оглавявам аз", каза Тимошенко, наобиколена на сцената от 10 свещеника: от патриарха на Киев и Украйна Филарет до Ованес Шахназарян от украинската епархия на Арменската апостолска църква. "Религиозните деятели бяха по-откровени. "До вас, Юлия Владимировна, нищо грешно никога не може да се докосне", каза отец Методий", пише газета.ру. 


Да създадат сакрална атмосфера на площада не успяха дори 10 свещеника, продължава изданието. Техните молитви бяха заглушавани от силната музика и поп-изпълненията, които се вихреха на съседния Михайловски площад в чест на Виктор Янукович.


Молещата се Тимошенко и празнуващият близката си победа Янукович, бяха разделени само от 200 метра по Владимирската улица. В средата на неутралната линия беше разгърнат милиционерски кордон от над 50 униформени - явно и двете партии очакваха провокации от конкурентите. Втори кордон осигуряваха патрули на Партията на регионите. "Ние пазим митинга от провокациите на оранжевите, но и от милицията също: тя няма работа при нас", обясняват "граничарите" на Янукович. Недоверието в милицията идва от факта, че министърът на вътрешните работи Юрий Луценко открито подкрепя Тимошенко.