Готвачи: Ядем хляб от фуражно зърно

Новините

07-02-2010, 12:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

По-строг контрол на храните у нас поискаха готвачи, обединени от организацията Евро-ток.

60 млн. евро глоба ще трябва да плати България, ако не се създаде Национална агенция за контрол по храните до 2013 г., предупреди днес вицепрезидентът на Евро-Ток за България Ради Стамболов.


Според него последните 2 правителства са отпускали пари за създаване на мега агенция за контрол на храните, но те изчезнали. Според готвачите трябва да има национален регулатор за храните, подобен на тези за тока и за водата. Само така България щяла да спре да се излага с внос на Смилянски боб от Китай, смятат те. Агенцията можела да се пребори и с такива опасни, но масови у нас явления като производството на хляб от фуражно зърно, към което се добавят различни вещества за подобряване на качествата му.

Организацията Евро-ток се бори за мораториум върху отглеждането на генетично модифицирани организми в цяла Европа. Членовете й в България поискаха да се знае в кои продукти какво е количеството на ГМО и какви са следващите мутации на ГМО-организмите. Те твърдят, че не са против ГМО организмите, но те да са в лабораториите или да се отглеждат в парници, където да се следи какви са, как въздействат на човека, животните и растенията наоколо.