Цари безпокойство на световните фондови пазари

Архив Варна

07-02-2010, 17:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

През изминалата седмица, акциите продължиха да падат поради засилващите се страхове относно възможността на Европа да изплаща увеличаващите се дългове, особено на южноевропейските икономики, придружени от мрачните новини отвъд океана за растящите темпове на безработица.

Скептицизмът по отношение на Гърция расте поради съмнението сред икономическите експерти в способността на държавата да се справи с трудния план за намаляване на бюджетния си дефицит, както и с растящото социално недоволство в страната. Испания, Португалия и Ирландската Република са изправени пред подобни проблеми и застрашени от невъзможността да овладеят бързо нарастващия държавен дълг.

В петък гръцкия министър-председател заяви, че Гърция планира да намали фискалния дефицит с 4%, но тези планове се посрещат със сериозна доза съмнение сред анализаторите.  Новините от Испания не закъсняха. Испанското Правителство се опита да успокои инвеститорите като се ангажира да намали държавния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт до 2013 г., който в момента е 11% от БВП. Испанският министър на финансите Елена Салдаго коментира, че Испания не може да бъде сравнявана с Гърция, чийто дефицит е много по-голям от собствената й икономика. „Испанската икономика е по-голяма от гръцката, по-разнообразна и по-конкурентноспосбна.” Но тези думи едва ли са достатъчни, за да успокоят европейските икономически експерти и инвеститори, които в действителност търсят симптомите на нарастваща икономическа нестабилнст в други държави в подобна ситуация.  Реалните цифри и данни са това, на което са склонни да вярват в много по-голяма степен, отколкото на думите на политиците. А именно показателите от изминалата седмица бяха изключително тревожни, защото когато става въпрос за паника, пазарът първо продава и после задава въпроси.

Стабилността на Еврозоната е под въпрос и поради ниската стойност на еврото – $1.3648 за евро, което е най-ниското ниво спрямо долара от Май 2009. Към обезпокоителната картина се добавят и новините от Америка – само за една седмица броят на безработните се е увеличил с 480 000. Цената на петрола също се понижи с $3.83 за едно денонощие, като достигна цена от $73.14 за варел на стоковата  борса в Ню Йорк в петък.