24 часа: Идва скенерът, който ни съблича

Архив Варна

08-02-2010, 06:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Скенерът за тяло, който може да показва хората, все едно са без дрехи, ще бъде демонстриран днес и утре в София пред специалисти по сигурността, за да бъде въведен евентуално в експлоатация и на българска територия.

Това съобщава днес "24 часа".

Последното чудо на охранителната техника, което предизвика дебати и обсъждания в ЕС и по целия свят и дори бе наречено “унизително” от някои недобре сложени еврокомисари, ще бъде представено в 16 ч в Чешкия център в София. Там ще са експерти от Националната служба за охрана, агенция “Митници”, дирекция “Защита на дейността и информацията” в МВнР, БНБ, местата за лишаване от свобода, летищата и др.

Въпреки споровете заради това, че на мониторите хората изглеждат напълно голи, скенерът за тяло “Рапискан” бе въведен най-напред в Холандия, а после във Великобритания и още няколко страни от ЕС.

За да се избегне всякакъв конфуз, устройството, което вероятно ще бъде въведено и в България, е с т.нар. интимен филтър.

По този начин вече не се виждат гениталиите, а тялото излиза на екран символично моделирано, така че нито паласките на мъжете, нито женските гърди изпъкват, а само евентуални предмети, взривове и оръжия, скрити дори и на най-деликатните места.

Моделирането на изображението бе въведено от “Рапискан”, за да се избегнат обвиненията, че това е апарат “унизителен за човешкото достойнство”, защото показва най-интимни подробности, включително недъзи, татуировки и пиърсинг.

Използването му обаче се наложи, след като по Коледа нигериецът Умар Фарук Абдулматалиб успя да мине през конвенционалните металдетектори с прахообразен експлозив в презерватив, пришит в гащите му, при опит да взриви самолет над американския град Детройт.

От офиса на “Хидролок” дистрибуторите на “Рапискан” в България заявиха, че при тази технология човешкото тяло се сканира двустранно в цял ръст и е доказано безвредна, а с монтирането на интимен филтър на практика никакви уронващи достойнството и самочувствието на човека факти не стават достояние на проверяващите. Рентгенови скенери за багаж на “Рапискан” от по-старо поколение вече има на летищата в София и Пловдив, както и на митнически пункт Лесово.