24 часа: Убийците на Борилски се крият в Турция?

Архив Варна

08-02-2010, 06:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Издирваните вече пето денонощие осъдени убийци Георги Желязков и Стоян Стоичков може би са избягали в Турция, откъдето по-трудно ще бъдат екстрадирани у нас.

Тази версия за изчезването им потвърди вчера и прокурорът по делото Борис Миновски. Двамата мъже, които получиха общо 36 г. затвор за убийството на Мартин Борилски преди 10 г. в Париж, са в неизвестност.

“Това, че са се укрили, е само в техен ущърб, защото потвърждават нашата обвинителна теза. Все пак тези присъди не са окончателни”, коментира прокурорът. Той се надявал Желязков и Стоичков да не са напуснали страната. Не било изключено младежите да са се сдобили с чужди паспорти и да са изчезнали в Турция, където не действа европейската заповед за арест.

“Оттам също могат да позвънят и да заблудят адвокатите си, че пътуват към Търново - допуска Миновски. - При благоприятен развой на събитията щяха да се завърнат, все едно са били на почивка в Анталия или Кушадасъ.”

Снимки на Желязков и Стоичков вече са във всички ГКПП и РПУ в страната. Ако до 30 дни те не бъдат арестувани у нас, започват да ги издирват и полициите от всички държави в Европа. Чрез Интерпол българите ще бъдат търсени и по света. Служители на Съдебна охрана напразно обикалят адреси във Варна и околностите, където биха могли да се укриват издирваните.

В четвъртък Желязков и Стоичков бяха осъдени за убийството на студента по право Мартин Борилски преди 10 г. Желязков отнесе 19 г. затвор за убийството, а приятелят му - 17 г.

“Искането за задържане в Европа се прави веднага след като изтече 30-дневният срок”, каза вчера Станислав Стефанов, шеф на Съдебна охрана. Документът се подготвя от прокурора и се изпраща до Интерпол чрез МВР.

“Още в съдебното заседание в четвъртък се усъмних, че нещо не е наред. Председателят на състава Милчо Ванев няколко пъти попита адвокатите дали имат връзка с подсъдимите, но те твърдяха, че са разговаряли и се намират някъде край Търговище”, разказа пред “24 часа” апелативният прокурор Борис Миновски. Той подчертал, че твърденията на защитата не са подкрепени от доказателства. Съдът обаче приел, че присъствието на Желязков и Стоичков не е задължително при гледането на делото на втора инстанция, и обявил присъдата.

Апелативният съд не е имал основание да променя мярката за неотклонение от парична гаранция в “задържане под стража” преди присъдата според защитата им.

До четвъртък Желязков и Стоичков имали зад гърба си 2 оправдателни присъди.

“Към този момент по закон те се считат за невинни и срещу тях не могат да се налагат репресивни мерки”, обясниха магистрати. Едва при налагане на присъдите апелативният съд е бил задължен да се произнесе служебно и по мярката за неотклонение.

Според решението на съда, обявено към 21 ч в четвъртък, след 7-часово заседание подсъдимите трябва незабавно да бъдат издирени и откарани във варненския затвор.

“Определението е окончателно, то не подлежи на обжалване”, обяви съдия Ванев. В петък в 9,43 ч факсът за задържане е изпратен до Съдебната полиция във Варна. Оригиналните документи са последвали уведомлението по пощата, казаха от канцеларията на Апелативния съд.

Той припомни, че още през 2001 г. варненските съдии са отказали да екстрадират Георги Желязков и Стоян Стоичков по искане на Франция, но не успя да си спомни дали имат ограничителна заповед да напускат България.

Още през 2004 г. Франция е издала международна заповед за арест на двамата. Три години по-късно е издадена и европейска заповед за ареста им. И двете продължават да са в сила.

Това обясни полицейският аташе в посолството на Франция Жан-Франсоа Мириге.

Ако България не издаде заповед, в случай че бегълците бъдат хванати в друга европейска страна, те би трябвало да бъдат предадени на Франция.

Ако България издаде заповед, тогава евентуалната трета страна, в която са заловени, ще трябва да разгледа двете молби и да прецени на кого да бъдат предадени издирваните.

За 10 г. Георги стана юрист, Барона е в туризма, има дете

Докато е обвиняем за убийството на Мартин Борилски, Георги Желязков завършва право във Варненския свободен университет и работи в кантората на баща си - известния адвокат и бивш зам.-шеф на следствието във Варна Борислав Желязков. Въпреки че е подсъдим за жестоко престъпление, младият мъж се дипломира като юрист и дори прилага законите на практика.

През 2000 г. Желязков заминава с приятеля си Стоян Стоичков-Барона за Париж, за да учи право. Той започва следването си в същия университет, където следва Борилски. Мартин обаче е в по-горните курсове и дори станал стажант в парижка правна кантора.

По това време Георги вече е направил документна измама. През 2000 г. той фалшифицира подписи под формуляри, за да извади на приятеля си Стоичков паспорт. Така Барона влиза незаконно във Франция с подправен документ, а в аналите на нашата полиция е записано, че не е напускал България. Престъплението е разкрито от следователите Стефка Мулячка и Мария Андреева.

“От години в апартамента не живее никой”, каза вчера комшийка на Стоичков в блока на ул. “Ген. Колев”, където звъняха съдебни полицаи.

30-годишният днес Желязков доскоро обитаваше жилището на ул. “Любен Каравелов” в центъра на Варна, преотстъпен му от родителите. Адвокат Борислав Желязков и съпругата му - кримижурналистката Лилия Желязкова, се изнесли във вилата си в кв. Виница. От близо година майката е във Франция, където се грижи за по-малкия си тежко болен син, който трябва да е абитуриент.

Завчера адвокат Желязков разговарял с екип на bTV през вратата на жилището си, но отказал да излезе и да бъде сниман. Той твърдял, че Георги не се крие и че дори обядвали заедно.

Отрасъл в семейство на известни родители, Желязков-младши бил болнав като дете. Близки казват, че го гледали като писано яйце. Баща му обслужва правно и в. “Народно дело”, където зам. главен редактор беше майка му.

“Георги редовно идваше в редакцията”, разказват репортери. Той се облича добре и се носи със самочувствие. Там Георги се запознава със знойната блондинка Петя Узунова, която през 2007 г. започва кариерата си на рекламен мениджър. Младата дама нашумя със светски скандал. Яви се на шоуконкурса “Мис и Мистър Медия”, на който показа форми със смела прозрачна блуза и спря дъха на публиката със сложни йогистки пози. Това обаче не й стигна да стане първа. Узунова се класира втора и ден по-късно вдигна скандал, че иска да върне лентата и наградите си, защото конкурсът бил нагласен. Миналата година Петя напусна вестника, но романът й с Георги още продължава.

Стоян Стоичков не блести със светски изяви. “Знам, че завърши някакво полувисше  образование. Мисля даже, че е нещо свързано с техниката”, каза адвокатът му Юлиян Георгиев. След историята с Борилски Стоичков се разделя с големите амбиции. Той почва работа като пиколо в различни хотели на Златни пясъци и Слънчев бряг. После се пробва във всички възможни професии в туризма и работи в хотели и заведения из цялата страна. Има дете.