Варненските вестници в понеделник

Архив Варна

08-02-2010, 08:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какво ново вадят варненските вестници в понеделник.Ето „Черно море” е заложил на любопитна статистика и ни съобщава от първа страница, че „Само 53 семейства подписали брачни договори” по силата на новия семеен кодекс, който действа от 1 октомври. Според вестника, българските двойки все още предпочитат традиционния режим на съпружеска имуществена собственост. Много точно казано – режим. Това  напомня за едно култово предложение, което макар и леко смахнато, би решило доста бракоразводни проблеми. То е следното: браковете да се подписват по подобие на договорите на футболистите – примерно за 3 години плюс опция за още 2 при взаимно съгласие. Задължително е да бъде вписана и трансферна сума, в случай, че трета страна реши да отмъкне някоя от половинките преди да е изтекъл договорът.


Минаваме към уводното заглавие на „Народно дело” – „За 2 лева таксиджии се смляха”. За по-голяма цветност и широкоекранност има и надзаглавие „като озверели кучета за кокъл”. Шофьорите си спретнали търкала след спор кой по-бързо ще откара клиента. Има счупени носове пукнати устни и прочие... погледите на читателите обаче бързо се изтъркулват по първата страница, тъй като по-надолу има заглавие за НЛО със снимка, но за това след малко.


Първа страници на „Позвънете”, като че ли критикува вътрешното министерство. Това си е журналистически героизъм в условията на ГЕРБ. Но да видим уводното заглавие, според което „МВР не иска да плаща аутопсии”. Четем, четем и колкото повече четем излиза, че МВР всъщност си ги плаща тия аутопсии, дори повсеместно. За миналата година са били платени 383, като в същото време на територията на варненската дирекция на полицията е имало само 5 убийства, негодува обаче местният шериф Димитър Димитров. Причината била, че семейните лекари не искали да издават смъртни актове на покойници, тъй като не знаели каква е причината за смъртта. По този въпрос може да се поспори, но по-лесно е просто да се завърти един телефон до Бърза помощ и всичко ще се изясни.


Сега ще отбележим и уводната новина в местното издание на ВАЦ – „Твоят ден” – „Искат детектор на лъжата за „Нагло” ченге”. Става въпрос за уличения в отвличания полицай Йордан Костов, който разследвал престъпления в Добрич, свързани именно с отвличания и то на деца. С това приключваме прегледа на изданието, тъй като в него преобладават, че дори и преливат, петъчни новини.


Да се върнем на загадката от „Народно дело”, която е и уводно заглавие на 3 стр. „НЛО-то над Галата – повече от капка върху обектива”. Става въпрос за снимка, направена с мобилен телефон – нещо като панорамна гледка над Галата, на която освен покриви на къщи и две дъги се вижда и въпросното НЛО. Според вестника снимката на странния обект може би е една от най-достоверните, правени някога! Потвърдил го е лично фоторепортерът на вестника, който има 25 години стаж зад обектива. Сега някой, ако си мисли, че ще се присмиваме на този материал, дълбоко се лъже. Ние сме фенове на НЛО. Дори искаме да има повече НЛО-та и то да ги видим по-отблизко. Ами да, има хора, които са посветили личния си и професионален живот на това. Обаче в конкретната история на „Народно дело” сякаш има и нещо друго – скрита реклама. Спомнете си само – кметът на града иска да строи панорамна площадка, къде? На Галата! За 600 и кусур хиляди лева! Има ли по-добра реклама от НЛО в подкрепа на това начинание – няма!

След аутопсиите „Позвънете” доказва, че държи на практичните теми, които вълнуват варненци. Уводното заглавие на 3 стр. „Умуват за почасово гледане в яслите” вероятно вълнува не малко родители. Друго потребителско заглавие на същата страница съобщава, че „Прибраха всички „духалки” в Общината. Ъ!? Моята си е тука, не е в общината. Пък пише, че всички ги прибрали там. А не, друго било – оставили чиновниците на студено, щото те се топлели на духалки. Тоест техните са си прибрали. Въпрос на сигурност е това – всеки знае, че духането разпалва големи огньове, особено зам.-кметът по сигурността ген. Вселени Петров, който е наредил да приберат духалките.

„ТПО – Варна, ще търси алтернативи за градския транспорт” съобщава заглавие от 4 стр. на „Черно море”. От новината научаваме, че общината вече е избрала въпросната фирма чрез конкурс. Много бързо бе – оня ден Свилен Крайчев се оплака на кмета, че поръчката буксува и хоп, ей ти на едно ТПО вече спечелило. То добре, че е тази фирма, щото нали именно тя прави и Общия устройствен план на Варна. Колкото до проекта за проучване и изнамиране на алтернативен градски транспорт, той е по-известен като влакчето върху една релса на Крайчев. За самото проучване фирмата ще вземе 300 000 лева от общинския бюджет.