Полицаите готови за протести, чакат Борисов за среща

Новините

08-02-2010, 13:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Синдикалната федерация на служителите в МВР изпрати вчера отворено писмо до премиера с настоятелна молба  за среща с него като човек, добре познаващ системата.

Освен това служителите на реда имат 11 искания, свързани с възнагражденията и работата им.  Писмото  се появява година след мълчаливото протестно пушене на полицаи в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" ,в резултат на което се създаде и самата синдикална федерация.


 Първото искане  е ръководството на МВР да приеме синдикалната федерация за равноправен партньор.

Писмото е с копие до вътрешния министър и председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност, но обръщението към премиера Борисов е мотивирано освен с отличното познаване от негова страна на проблемите в МВР , също и с "нежеланието за реален диалог и промени от страна на ръководството на МВР".


Основен проблем в МВР според синдиката е двойния стандарт, който се прилагал към служителите и дори към цели структури "в зависимост от близостта до определен ръководен служител".


В резултат огромните ресурсни проблеми пред МВР се превърнали в ежедневно препятствие за пряката им работа,  свързана с разкриване и разследване на престъпления, охрана и опазване на обществения ред, административно обслужване на гражданите, се казва в писмото.


В него се твърди още, че докато продължава да се влошава професионалното и социално-икономическото положение на полицаите, ръководството на МВР превърнало в практика натиска върху синдикални членове под формата на премествания, необосновани проверки и наказания, което особено силно се проявявало в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).


Синдикатът припомня, че някои от 6-те им искания от миналата година били формално изпълнени, но не се е подобрило финансовото обезпечаване на работата им, нито са се повишили заплатите им.


Синдикалната федерация  иска законово гарантиран функционален имунитет за ръководните й членове срещу уволнение; извънредният труд да се заплаща в съответствие с Кодекса на труда; в срок от 2 месеца да се подобри материално-техническото  осигуряване на полицейската работа, а до 1 месец вътрешният министър да оповести публично програмата за постигане на тази цел.

Синдикатът настоява също  да се запази редът за  обезщетенията при напускане и пенсиониране, като срокът за изплащането им да бъде 45 дни.


В заключение синдикалистите заявяват, че ако не получат "сериозни гаранции за разрешаване проблемите, си запазват правото да предприемат всички допустими стъпки за защитата на професионалните и социални интереси на нашите членове, включително и да потърсим решение на проблемите в съда и Комисията за защита от дискриминация и да поставим исканията си пред компетентните органи на Европейския съюз". Нови протести също не са изключени