Интернет - спри и се огледай (STOP)

Животът

08-02-2010, 14:34

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

На 9 февруари отбелязваме Световния ден за безопасен интернет. "Помисли преди да се качиш" - е мотото, под което ще се проведе той.

А акцентът и този път пада върху 10-13-годишните потребители. По този повод се стигна до въвеждане на правила за влизане в интернет пространството.


Едно е родителите да предупреждават децата си да се оглеждат, преди да пресекат улицата. Или да им повтарят хилядократно да не общуват със случайни и непознати хора. Но как да ги предпазят в интернет? Това е място, откъдето всичко може да изглежда прекрасно, но би могло да се превърне в кошмар. 


Към този момент в България има 110 сайта за запознанства, където има регистрирани 2.7 млн потребители. А там не всеки си е изтрил обувките, преди да влезе. И не във всички гърди тупка романтично сърце. Намеренията могат да са всякакви и зад привидно мили думи може да се крие престъпен апетит на прелъстител. Това обаче децата няма как да го разберат. Те си остават най-уязвими с наивността, която ги кара да се доверяват лесно.


Ден преди да се отбележи Световният ден за безопасен интернет, Явор Колев - началник сектор "Компютърни престъпления" - съобщи, че посегателствата над деца чрез интернет са се увеличили. Децата, добавя той, често публикуват предизвикателни снимки, за да впечатлят приятелите си. Към тях те изписват и личните си данни, което дава възможност да бъдат лесно открити. От покана за кафе нещата стигат до упойващи вещества и сексуално престъпление.


Колев говори днес пред ученици на импровизиран урок с тема: "Открит урок по безопасен интернет". На него, благодарение и на учениците, бяха формулирани правилата във виртуалното пространство, с които е добре да се съобразяват и децата, и родителите им.


Друг участник в урока - Георги Апостолов (координатор на Националния център за безопасен интернет) припомня, че 750 хиляди педофили се подвизават в мрежата. Той обясни също, че колкото по-силен сексуален акцент има в ника, толкова по-голяма е опасността децата да станат жертви. 


Ето и правилата за защита от интернет престъпление:


• Когато станете обект на въздействие от интернет насилници, имайте пълно доверие на родителите и органите на реда


• Подавайте сигнали за опасно съдържание или за насилници в мрежата


• Не ходете сами на първа среща на живо с някого, с когото сте се запознали онлайн - вземете възрастен или приятел


• Предизвикателна снимка в профила или потребителско име увеличават риска от привличане на вниманието на "ловци на деца"


• Ползвайте сайтове за запознанства, които не искат от вас лични данни, както и информация, която може да покаже къде живеете и учите


• Браузърите сигнализират за опасно съдържание, следете индикациите им


• При пазаруване онлайн и предплащане на стоките, следете за символите на сертифициращите организации по сигурността. Не давайте ПИН кода на кредитна карта


• Внимавайте да не ви откраднат имейла, не отговаряйте на мейли на администратори, които искат потребителско име или парола под някакъв претекст


"Червените лампички", скрити зад всяко едно от правилата, могат да бъдат захранвани от съвестта на всеки родител. 10-13 години е възраст, когато децата започват да откриват свободата да бъдеш независим. Нека това да не се превръща в кошмар.