Стоян Стоичков и Георги Желязков - по света или у нас?

Архив Варна

08-02-2010, 14:41

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Близо седмица цяла България си задава няколко много важни въпроса, свързани с делото "Борилски", и чака някой от някъде да даде отговори.

Основният въпрос естествено е: къде са Стоян Стоичков и Георги Желязков? Ще има ли честта правораздавателната ни система да ги види още веднъж, някога, или ще бъде удостоена само с картичка с екзотичен пейзаж?


Факт е, че 10 години медиите се занимаваха някак протоколно с темата - делата, френското недоволство, без излишни емоции - донякъде (поне за варненската гилдия) от уважение към майката-колежка, донякъде и заради нежеланието да повярваме, че тези деца, българчета, от нормални семейства, с добро образование, са способни на подобно зверство. Сега обаче изчезването им взриви интереса към тях. Разнищиха се стари връзки на момчетата, контакти на родителите, силови групировки, връзки с Добрин Митев и какво ли още не. Факт е  обаче, че Стоян и Георги ги няма.


Двамата изчезнаха само няколко часа преди Великотърновският апелативен съд да им даде общо 36 години затвор за зверското убийство на Мартин Борилски и да промени мерките им за неотклонение в задържане под стража. В момента те са обявени за общодържавно издирване и имат влязла в сила европейска заповед за арест. Снимките и данните им са по всички ГКПП-та в страната.
При неявяването на Стоичков и Желязков на процеса във Велико Търново адвокатите им заявиха, че се чули с тях, били край Търговище, закъсали с колата.  Много хора след това коментираха, че двамата може да са се обадили от произволна точка в света и да са казали, че са край Търговище.


Усилено се лансира версията, че двамата са избягали в страна, с която България няма подписан договор за правна взаимопомощ, за да не могат да бъдат екстрадирани, ако случайно бъдат намерени и задържани. За тяхна нова родина се спрягат Турция, Русия, Нова Зеландия, ЮАР. И в това твърдение има много логика. Въпреки че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е категоричен, че Стоичков и Желязков не са напускали пределите на България. Или поне не с техните легални документи. От миналото на двамата приятели обаче се знае, че за тях подправянето на документи не е проблем.


И все пак. Колкото и логично да звучи бягството им зад граница, има и хора, които твърдят, че това не е реално. Баща и син Желязкови са юристи. Бащата - известен професионалист с огромен опит. И на двамата им е пределно ясно, че едно бягство зад граница е равносилно на самопризнание за убийството. А вече 10 години Георги твърди, че е невинен. И след апелативния съд има още една инстанция - Върховния касационен съд. Пред него могат да се обжалват осъдителните присъди. Освен това България може да няма правни договорености с много държави, но Франция има. А Франция също е издала заповед за тяхното задържане. Ако бъдат върнати там, Георги и Стоян ще получат най-малко по 25 години затвор. Което определено не е в техен интерес. Освен това, ако наистина са избягали зад граница, за тях това означава никога повече да не могат да се върнат не само в България и в страните от Европейския съюз, но и в много други държави по всички континенти. Има хора, за които това не е проблем, но Стоян примерно има вече свое семейство и това ще значи да не го види повече.


Вторият вариант е осъдените да са си във Варна, или да са се покрили в някое близко село, докато адвокатите им изчистят въпроса с неправомерната според тях промяна в мярката за неотклонение. Знае се, че защитниците и на двамата са подали жалби срещу задържането под стража и за решението на съда то да не може да бъде обжалвано. Затова е напълно възможно клиентите им да са се скатали някъде наблизо и да чакат развоя на събитията. Въпреки че отсъствието им в момента е изцяло в тяхна вреда и, според юристи, окончателно е унищожило и най-малките шансове да бъдат променени мерките им за неотклонение, ако случайно се появят от някъде. Знае се със сигурност, че двамата са се изнесли от жилищата си поне десетина дни преди да бъдат обявени за издирване. Това вече говори за предварително обмислен план за действие. На всички беше ясно, че след реакцията на Франция и връщането на делото на апелативния съд, този път двамата няма да бъдат оправдани. И обвиняемите явно са взели нещата в свои ръце.


След като делото се проточи цели 10 години и случаят "Борилски" се споменаваше във всеки европейски доклад за неефективността на съдебната ни система заради двете оправдателни присъди, сега отново сме на "първа страница", но този път с избягали обвиняеми, признати за виновни за зверско убийство.


Двете версии за укриването на Георги и Стоян са напълно възможни и делят процентите за истинност 50 на 50. Близките им твърдят, че не знаят къде са. И може би е така. Повечето колеги на адвокат Борислав Желязков са сигурни, че той не би укривал сина си от правосъдието умишлено. Затова те са сигурни, че Георги и Стоян имат техен си план и действат изцяло на своя глава. Бягството им обаче се приема от всички като признание, че те са убили Мартин.