Европа трябва да спаси Гърция

Новините

08-02-2010, 15:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европа трябва да спаси Гърция, единодушни са участниците в срещата на финансовите министри от Групата на Седемте в Канада.

Финансовите министри от Групата на седемте (Г7) най-развити икономики в света се срещнаха през изминалия уикенд на планирана среща в Канада. Те настояха за намиране на бързо, „европейско” решение на проблемите на Гърция без намеса от страна на Международния Валутен Фонд. Финансовите затруднения на Гърция бързо се разпространиха миналата седмица и върху други южноевропейски икономики с подобни кредитни проблеми, като Испания и Португалия, провокирайки негативен резултат на фондовите борси по света.


Германският министър на финансите заяви на срещата, че проблемите в Гърция няма да разклатят еврото, но гръцкото правителство трябва да е готово да направи необходимите жертви. „Еврото ще остане стабилно. Пазарите винаги имат тенденция да реагират пресилено на подобни ситуации. Но трябва да е ясно на Гърция, че, когато нарушаваш правилата за продължителен период от време, трябва да платиш висока цена след това, за да оправиш положението си.”
Финансовите министри от Г7, които се срещнаха в малко градче близо до Арктическия Кръг в Канада, бяха единодушни по отношение необходимостта да запазят икономическите стимули до момента на пълно възстановяване, но също така да се наложат стриктни мерки за намаляване на бюджетните дефиците.


„Позицията на повечето държави в момента е подкрепа за икономическото възстановяване, но и намаляване на бюджетния дефицит. Ние сме свидетели на абсолютната решителност на страните от Г7 да сторят именно това”,каза на срещата Алистър Дарлинг, министър на финансите на Великобритания.
Икономическото възстановяване ще бъде ключов въпрос и при изнасяне на данните за нивото на инфлация във Великобритания от Националната банка на Англия тази седмица. Анализатори коментират, че нивото на инфлация за последното тримесечие на 2009г. ще бъде по-високо, а икономическият растеж по-бавен от първоначалната прогноза на банката. Бизнес средите на Острова са сериозно обезпокоени от темповете на излизане от икономическата криза. Статистическо изследване на повече от 400 компании, проведено от Британската търговска камара разкрива, че повечето от анкетираните се опасяват от повторна рецесия.