Затвориха си очите за картите на зелените градски зони

Мисия Варна

08-02-2010, 16:05

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Ялово излезе обсъждането на опорни карти на зелената система във Варна по време на заседанието на архитектурната комисия към местния парламент днес.

Инициативата за създаването им беше подета от обществените съвети по райони. Според идеята им трябваше да бъдат описани всички зелени площи в междублоковите пространства с цел да се пресече бъдещото им застрояване. Задачата на общинските съветници пък бе да разпоредят последващото вкарване на зелените карти в Общия устройствен план на Варна.

След бурни дебати в комисията се оказа, че въпросът - кое е зелена площ и кое е терен за застрояване, се определя чрез планове, а не с карти. В случая чрез ПРЗ – план за развитие и застрояване. Според кметската администрация това, което е зелена площ, и без това не можело да бъде застроено. Общински съветници пък контрираха с десетките примери на реституирани градинки, че и детски площадки, които в последствие се превърнаха в жилищни кооперации.

В крайна сметка се оказа, че каквито и зелени карти да бъдат изработени, те ще си останат само на хартия. Дали ще се строи или не в даден терен, се решава чрез нормативи, залегнали в подробните устройствени планове и ПРЗ-та. И в съда, ако има възражения. Темида се облягала именно на устройствените и плановете за застрояване, а не върху карти.

„Обсъдихме и видяхме, сега да си затворим очите и да продължим нататък по дневния ред”, предложиха съветници, съзряли безизходицата, в която сами са се набутали.