Готов е обвинителният акт срещу ексминистър Цветанов

Новините

08-02-2010, 18:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Обвинителният акт срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов е готов, разледването срещу колегата му Николай Цонев е приключило, продължават да ровят делата на Емилия Масларова.

Това обяснява в интервю за Bnews градският прокурор на София Николай Кокинов. Според него бившите министри от кабинета "Станишев" опитват да забавят изправянето си пред съда с процедурни хватки.


Обвинителният акт срещу Валери Цветанов трябвало да бъде внесен днес, но в петък адвокатите на бившия министър пуснали жалба срещу постановленията за частично прекратяване и чисто формално сега съдът трябвало да се произнесе по жалбата им. 


Цветанов е обвинен в длъжностно престъпление в особено големи размери, което касае 15 неизгодни заменки на държавни земи.


Въпросните сделки са част от замените, заради които България е заплашена с до 126 млн. евро глоба от ЕК, ако не докаже, че не става дума за неправомерно отпусната държавна помощ, а за престъпления.


Срещу бившия военен министър Николай Цонев е приключило разследването за неизгодни договори за закупуване на американска поточна линия за строителство на хангари.


Според прокуратурата Цонев е извършил престъпление по служба, с което е ощетил Министерство на отбраната с 13 млн. лева. Той се разследва още и за самолетни части и за неправомерно разпореждане със средства, свързани с военния завод "Терем".


Прокуратурата работи и по обвинение срещу Емилия Масларова - за длъжностно присвояване и престъпление по служба. Обвинителите трябва да докажат, че в нарушение на Закона за обществените поръчки и на завишени цени е извършен т.н. "златен ремонт" на социалния дом в Стара Загора. Той е бил поверен на близката до Масларова фирма "Стара Загора 2007", като само разликата между реална и дадена цена за ремонта е около 10 млн. лева. Развитие по разследването се очаква до 2 седмици, казва Кокинов във видеоинтервю за BNews.


Бившият заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа пък беше обвинен в даване на подкуп на длъжностно лице през лятото на м.г. Името му изплува в скандала със задържането на бизнесмена и собственик на фирма "Автоинженеринг" Росен Маринов, който предложил 100 000 лева подкуп на директора на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. По това дело, на съд ще са и Цветанов, и Маринов. Там разследването също е приключило, но двамата са изявили желание да дават обяснения.