Варненските вестници във вторник

Архив Варна

09-02-2010, 08:03

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Не уводните заглавия, а снимките на първа страница привличат погледа на читателите на „Народно дело” напоследък.

Вчера вестникът беше извадил кадър на висящо над Галата НЛО. Днес не знам дали стигат по-надалеч или по-назад, но фактите са, че от първа страница ни „гледа”… гол ромски гъз. Иначе уводното заглавие е анонсирано като икономия до кръв - „Болниците – донор на държавата”. От него научаваме, че приходите на Терапията вероятно ще паднат с 40 на сто, а Окръжна болница ще се лиши от 2 млн. лева.

„Точат 2 милиона лева от пътните проекти” гърми днешната първа страница на „Позвънете”. Става въпрос за пътната строителна програма на общината за тази година, а двата милиона са разликата между средните пазарни цени към момента и това, което общинския бюджет смятал да плати на трите фирми, които асфалтират в града. След намесата на местни парламентаристи обаче „Инжстрой”, Хидрострой” и „Пътища и мостове” вероятно няма да гушнат тези две мижави милиончета. А може и още повече да пострадат. 

Казвам мижави, защото днес „24 часа” разяснява, че обвързаната с Велико Желев „триглава ламя” е „спечелила” поръчки за стотици милиони левове, докато той е бил висш държавен служител и министерски съветник. В цифри, далаверата изглежда по-внушителна и от аферата „Батко”.

Първите страници на „Твоят ден” и „Черно море” се занимават с темата за собствеността върху морската градина. И по-точно с искането на шефа на местния парламент Борислав Гуцанов парка да стане общинска собственост. И двете печатни издания поддържат версията, че Варна си иска морската градина.


Сега разлиствам „Народно дело” за да разбера каква е интригата с голия цигански гъз. Става въпрос за далавера с въглища, а самия репортаж е озаглавен „Ром продава помощи, топли се с гол кючек”. Явно репортерка от вестника е влязла в остър блиц диалог с цигани пред „Топливо”, които продават въглища, дадени им като помощи за отопление през зимата. Интересното е, че ги продават по-скъпо от колкото брикетите струват вътре в „Топливо”. Ромите обаче не приели радушно въпросите на колежката – „Ще ти забърша един и ще те обърна”, заканил се мургав търговец, когато видял, че го снимат. Друг пък в знак на протест си събул гащите и играл гол кючек пред всички минувачи въпреки минусовите температури. Значи това е извода – питаш за далавера, но получаваш гол гъз. Нееее, извода е, че трябва да си купиш въглища от „Топливо”, а не от мангалите отпред.

„Филосов подкара с олио стара „Астра”  е темата от 5 стр. на „Твоят ден”. Историята разказва, че под капака на старичката кола се криело модерно устройство, което превръща олиото в гориво за дизеловия двигател. Любопитното е, че астрата харчи по 7 л. на 100 км. и с 21 лв. минава 1000 км. Тук трябва да уточня, че става въпрос за олио втора ръка – вече използвано в ресторантите, което струва 25-30ст. за литър. Производителите на олио, ако си имаха и бегла представа от този факт, отдавна щяха да са си променили търговската стратегия. Тази история обаче ми напомни за култовото предаване „Всяка неделя”. Бях малко хлапе, когато Кеворка пусна една история за американец, който карал колата си с олио. Човека имал верига от ресторантчета за бързо хранене и докато се чуди какво да прави с употребената мазнина му хрумнало да я пригоди, като гориво за колата. Сега пък се зачудих дали е по-добре покрай улиците и булевардите да мирише на пържени картофки или на добре познатите ни бензинови пари.

„С 50 000 лв. от бюджета на варна ще спасяват „Дръзки” информира уводното заглавие от 3 стр. на „Черно море”. Парите ще отидат за укрепването на легендарния кораб-музей в морската градина. Основите на постамента върху, които е поставен „Дръзки” се рушат и като нищо той може да се претъркули към плажната ивица. Дано ремонта да превари това.

„Скатът в морската градина пак поддаде” алармира заглавие от 3 стр. на „Позвънете”. Ей това е то, да се чуди човек, защо общината иска да вземе тази морска градина от държавата, а пък държавата не ще да я дава на общината. Че тя си е опасна – от едната страна виси заплахата „Дръзки” да ти се стовари върху главата, а от другата хиляди кубици земна маса могат да те затиснат някъде около рибарския плаж. Пардон, бившия рибарски плаж, защото сега там пясък вече не остана. Но какво ли ще ми пука, ако ската се стовари отгоре ми.