Кулата-Промахон стои блокиран вече трети ден

Новините

09-02-2010, 09:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Единственият блокиран от протестиращите гръцки фермери граничен пункт Кулата-Промахон стои затворен от неделя.

В момента в българската част преди границата се извива километрична опашка от повече от 170 тира. Автобусите и леките коли се пропускат, съобщиха от гранична полиция. Останалите гранични пунктове с Гърция са отворени и работят нормално. Преминаването през Златоград се извършва с вериги заради натрупалия сняг.

Ситуацията на Кулата продължава да е критична. Никой не знае кога и дали изобщо гръцките фермери ще преместят тракторите си и ще отворят "прозорец" за преминаване на тежкотоварните автомобили. Очаква се днес към 15 часа техни представители да се срещнат в Атина с министъра на аграрното развитие и храните Катерина Бадзели, но това изобщо не е гарнация, че блокадата ще падне.

Българският бизнес е най-засегнат от протестите на гръцките фермери и търпи най-големи загуби. Родни бизнесмени губят чуждестранни партньори, защото не могат да изпълният предварителните договорености в срок, въпреки че не е по тяхна вина. Българското правителство предостави на Европейската комисия информация за понесените щети от блокадата на граничните пунктове в Гърция.

Общо 110 български компании в промишления, селскостопанския туристическия, транспортния сектор, търговията и услугите са декларирали икономически загуби в резултат на блокадата.