Юлия Тимошенко не признава победата на Виктор Янукович

Архив Варна

09-02-2010, 10:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Юлия Тимошенко обяви, че никога няма да признае Виктор Янукович за победител на прецидентските избори в Украйна и ще иска от съда да анулира изборите и да обяви трети тур, съобщават руските медии. Не всички нейни съпартийци обаче са готови да предизвикат обостряне на ситуацията. 

Според повечето анализатори за разлика от изборите за президент преди пет години, сега едва ли ще се повтори същия сценарий, при който Виктор Янукович отново да загуби трудно спечеления пост, а съдебните процедури само ще отложат встъпването му в длъжност.


Премиер министърът на Украйна Юлия Тимошенко, която според преброяването губи от Виктор Янукович с повече от 3 процента, не признава резултатите от вота и е категорична, че никога няма да признае съперника си за победител. На заседание на "Блока на Юлия Тимошенко", което се провело в понеделник късно вечерта при закрити врати, тя поискала от своите юристи да внесат искане за анулирането на тези избори в съда и назначаването на трети тур. Тя е категорична, че повече от 1 милион бюлетини били преброени неправилно.


Зам.-председателят на БЮТ Николай Томенко бил готов да признае победата на Янукович и преминаването на партията си в опозиция. В изказване пред руските медии Томенко обявил, че за легитимността на изборите трябва да реши ЦИК. 


В лагера на Янукович отказа на Тимошенко да признае изборите се приема спокойно. "Това съответства на характера на нашия опонент. Дълбоко в себе си се надявахме, че сме тръгнали към Европа, но явно оставаме в Украйна", каза за телевизия ICTV членът на Партията на регионите Нестор Шуфрич.


В неочакван обрат на ситуацията не вярват и членовете на ЦИК. Преседателят на комисията Михаил Охендовский съобщи, че до днес сутринта са обработени 99.91 процента от бюлетините. Според тях разликата между съперниците и 3.47 процента, като за Янукович са гласували 48.95 процента, а за Тимошенко 45.48 процента. 


Подробности от изборната нощ »