Великобритания ни подкрепя за "Набуко" и за еврозоната

Новините

09-02-2010, 10:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 „За британските инвестиции, които предстоят у нас, по-интересно е за електромобилите, които ще се произвеждат в Стара Загора. Надявам се, скоро те да тръгнат по пътищата на България и Европа”.

Това каза по Нова тв министър-председателят Бойко Борисов за посещението си в Лондон.

 На срещата с Гордън Браун  е станало  ясно, че Великобритания подкрепя „Набуко“, каза още Борисов и го определи като важно.. И двете големи партии във Великобритания, и Браун поеха темата за пазара на труда за българите там и ще се помъчим да извадим България от забранителния списък

Борисов се възмути от факта, че една година преди изборите британските служби са заявили, че не искат да работят съвместно с българските, докато у нас не се въведе ред. Затова лично е бил предупреден премиерът Станишев. В България има възможност да се направят няколко много мощни центъра на тайните служби, които да противодействат на организираната престъпност и наркотрафика не само в България, но и на Балканите.

По време на посещението си в Лондон премиерът е помолил представители на британските тайни служби да проверят архивите си и да кажат дали в тях има информация, която да помогне за придвижването напред на делото за убийството на писателя-дисидент Георги Марков.

С британския премиер  Гордън БраунБорисов е разговарял  за предстоящата среща на Европейския съвет, на която ще се обсъждат мерки за излизане от кризата. Обсъждахме също резултатите от срещата в Копенхаген във връзка с климатичните промени. Борисов потвърди, че България има пълната подкрепа от тяхна страна  за влизането в Еврозоната.

“Ние докараме ли я да има война, с президента не само че няма да се бием кой да има правомощия - всеки ще иска другият да има правомощията”, заяви министър-председателят, коментирайки въпроса около ветото на държавния глава върху два закона - за отбраната и за събранията и митингите, и неговото съгласие исканите промени да бъдат направени. “Не подкрепям президента, просто този закон, в тази му част, е минал, без да го прочета и да разбера за него. Моите хора са работили по него, така са преценили”, обясни Борисов. Все пак, напомни той, става въпрос за правомощия по време на война, така че дори темата в случая за вземания на правомощия, е не само невалидна, но и излишна.

По-категоричен бе спрямо реакцията на сините за ветото и постигнатия консенсус за промени. Борисов се възмути, че не му казват нещата в очите, но не е изненадан. “Просто им стана навик напоследък да излизат и да ми коментират действията публично. Явно по този начин искат да привличат общественото внимание”, коментира изявите на партньорите си премиерът.