Чисто нови градски улици – само насън

Архив Варна

09-02-2010, 11:30

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Никой не може да гарантира, че всички градски улици ще бъдат тотално подменени.

Това е сън, категорично заяви кметът Кирил Йорданов. Според него това не е по силите дори и на държавата. Но пък темата била изкушаваща за хвърляне на големи приказки.

Много улици не са асфалтирани от 20-30 години, заради огромните суми, които са необходими. Така е в цялата страна, коментира кметът и посочи къде общината ще хвърли сили и средства сега. На първо място са кратерите, които зейнаха след снега. Запълването им ще започне буквално часове след като общинският съвет гласува бюджета за 2010 г. Аварийните ремонти ще обхванат улиците „Тодор Влайков”, „Брегалница”, асфалта пред езиковите гимназии и регионалния тв център, „Рачински” и много други.

Едва във втория етап можем да разчитаме на качествена рехабилитация на улични платна. За това обаче се изисква сухо време и устойчива температура над 10 градуса. Освен това кметът е възложил и проекти за цялостна реконструкция на улици. Примерно „Т. Влайков” ще бъде изградена наново. Също и „Брегалница”. Скоро кметът ще извади и пълния списък.

Продължава и реконструкцията на ул. „Девня”, която в действителност се превръщала в нова магистрала. Разбира се първо трябва да бъде завършен участъкът между „Пеячевич” и „Република” и от там до кръговото под „Метро”. Предстои и строителството на удължението на „Христо Смирненски” от „Сливница” до „Цар Освободител”. Там общината вложи милиони в отчуждаване и проектиране и ще похарчи още милиони за самото изграждане, подчерта кметът.