Синдикатите: Който пипа възрастта за пенсия, пада от власт

Архив Варна

09-02-2010, 13:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кризата в страната се задълбочава, е позицията на двата синдиката приета на  Консултативен съвет днес на ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа".

БВП през 2009 г. е намалял с 5 на сто, като спадът ще продължи до средата на годината, посочи  лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Критично ниско е усвояването на средства от еврофондовете – 1,3 на сто за периода 2007–2009 г., добави той.

По думите му бюджетната задлъжнялост към реалния сектор е между 1 и 2 млрд. лева, което води до междуфирмена задлъжнялост, неизплащане на работни заплати и социално напрежение. 

Продължава трайната тенденция за увеличаване на безработицата, като през 2010 година синдикатите очакват тя да достигне 14% - 15%, въпреки песимистичните прогнози на бизнеса за 20% безработица, каза още Христов  и посочи, че официално прогнозираната безработица от 11,4% за тази година е вече достигната. От септември 2008 г. до септември 2009 година 157 000 са намалели заетите по трудово правоотношение.

Прогнозите на синдикатите за безработицата през 2010 г. са за 14-15 на сто.

Официалната статистика отчита само официалните данни за безработните, които получават обезщетения, отбеляза Христов.

Официалната прогноза на кабинета за безработицата през тази година обаче е 11,4 на сто, каза ощеЖелязко Христов.

Председателят на КНСБ прогнозира, че  моделът Дянков реализира рестрикции във всички сектори, които могат да ни доведат до нова прокризисна ситуация. Властта в този стил започва да губи прореформаторски стил. 


„Не пипайте възрастта, който пипа възраст, пада от власт”, заяви д-р Христов.