Ще приключи ли рецесията през 2010 г.? Не сме сигурни

Новините

09-02-2010, 15:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Този въпрос и мотивите за такъв отговор ще намери изкушеният от темата читател в новия бюлетин за икономически анализи „Експат Компас”.

Електронното издание ще бъде публично представенo в сряда, 10 февруари от 18 часа в хотел "Радисън" в столицата.


Очаква се премиерата да провокира професионална дискусия за развитието на българската икономика със специално внимание върху валутния борд и присъединяването на страната ни към Еврозоната.


Това са и основните теми в първия брой на бюлетина „Експат Компас”, който е насочен към инвеститори, икономисти, бизнесмени и политици. Той ще представя коментари относно състоянието на българската икономика със специално внимание върху стабилността на валутния борд. В него е включен създаденият от авторите индикатор – Експат наблюдател на валутния борд, както и списък от 16 икономически и политически индикатори и оценка за тях.


За този брой на „Експат Компас” са избрани 7 от тези 16 индикатори, които са анализирани и илюстрирани с графики. Така например,  авторите прогнозират рецесия - спад на БВП от 2.5% или с 0.5% повече от най-песимистичните цифри на министъра на финансите Симеон Дянков.


Също така бюлетинът включва и специален коментар за българската икономика от гост-анализатор. В първия брой това е Лъчезар Богданов – един от най-изтъкнатите български икономисти и управляващ партньор в Индъстри Уоч. Заглавието, което той е избрал за премиерата е: "По време на непреодолими външни шокове икономиката е гъвкава".


Основен автор на бюлетина е бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев, а редактор - Мария Дивизиева, доскоро зам.-министър на държавната администрация, сега управляващ директор на Експат Груп.