Съдът отхвърли жалбата за ареста на Стоян Стоичков

Архив Варна

09-02-2010, 15:10

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Жалбата, която защитата на Стоян Стоичков внесе срещу решението на апелативния съд да промени мярката му за неотклонение в задържане под стража, беше отхвърлена като недопустима.

Магистратите от Велико Търново промениха мерките за неотклонение на Стоян Стоичков и Георги Желязков, веднага след като ги признаха за виновни за убийството на Мартин Борилски и им дадоха общо 36 години затвор. Тъй като двамата обвиняеми не бяха в съдебната зала, съдът чете решението си в тяхно отсъствие. Адвокатите им твърдяха, че са закъсали край Търговище с колата, с която пътуват, но вече повече от седмица те са в неизвестност и са обявени за общодържавно издирване. Срещу тях е в сила и европейска заповед за задържане.


Защитните им обжалваха обявеното задържане под стража на клиентите си, както и осъдителните им присъди. Мерките им за неотклонение обаче са постановени от Апелативния съд и не подлежат на протест или обжалване. С това твърдение е обосновано отхвърлянето като недопустима жалбата на адвоката на Стоичков.


"Това решение само доказва, че нас ни е съдил несправедлив съд, каза адвокатът на Стоян Юлиян Георгиев. Никъде няма такова нещо. Отказват ни инстанционен контрол върху мерките за неотклонение. Да не говорим, че самото решение на съда беше взето в рамките на един час, след пет часа пледоарии. Явно е било взето предварително", твърди адвокатът. Той обясни, че след делото във Велико Търново се срещнал със Стоян и му обяснил какво е положението. "Обясних му ситуацията и от тогава не сме се виждали. Той е пълнолетен човек, аз не мога да го контролирам. Нямам представа къде е, не съм го чувал и по телефона, който между другото е изключен. Нямам никакъв контакт с него", обясни адвокат Георгиев.