Съпругата на Виши Ананд инспектира Военния клуб

Архив Варна

09-02-2010, 15:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Съпругата на Вишванатан Ананд - Аруна и вицепрезидентът на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Георгиос Макропулос инспектираха Военния клуб в столицата, където индиецът трябва да спори с Веселин Топалов за световната шахматна корона, предаде БГНЕС.

Половинката на Виши, която е и негов мениджър, и шефът на световната централа оглеждаха терена за провеждане на двубоя повече от един час. Двамата се запознаха в детайли със сградата и не пропуснаха да проверят всяко едно кътче, където евентуално може да бъде допуснат пробив за сигурността. В централната зала, където ще спорят Веско и Ананд, ще бъдат допускани максимум по 200 зрители на всяка една партия. Такива уверения даде на своите гости президентът на Българската федерация по шахмат Стефан Сергиев. Макропулос обясни, че състезателите трябва да бъдат изолирани от зрителите и за целта трябва да се монтира специална завеса, която ще бъде изработена в Германия и доставена у нас след няколко дни. Така Топалов и Ананд няма да бъдат разконцентрирани от зрителите в залата. Аруна и Макропулос определено одобриха Военния клуб, като жената на индийския гросмайстор хареса много предвидения за пресцентър салон на втория етаж и на шега предложи шахматистите да играят там. Аруна Ананд и Георгиос Макропулос ще посетят още един път Военния клуб утре сутринта, след което ще опишат своите изисквания, а от своя страна Сергиев се ангажира да уведоми веднага гостите за сроковете, в които ремонтните работи в сградата ще бъдат извършени.


Както вече е ясно, от 21 април до 12 май София ще бъде домакин на Мача за световната титла по шахмат между Вишванатан Ананд и претендента Веселин Топалов. Двамата ще изиграят 12 партии помежду си. При равенство победителят ще бъде определен след тайбрек, който предвижда 4 партии бърз шах.


Председател на Организационния комитет на мача е министър-председателят на България Бойко Борисов. Гостите вече са запознати с условията в хотел "Хилтън", където ще бъде настанен щабът на световния шампион. Той и съпругата му вече са отсядали в хотела през 2004 г., когато там се проведе демонстративният мач Ананд - Топалов. Българският щаб предпочете Гранд-хотел София, където всяка година гостуват участниците в супертурнира "М-Тел Мастърс".