Узунов иска да освети Варна с лампи на “Шарп”

Мисия Варна

09-02-2010, 19:31

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Мултимедийна презентация на супермодерно и икономично улично осветление на японския гигант “Шарп” спретна общинският съветник Красимир Узунов пред колегите си от комисията по финанси и бюджет на местния парламент.

От думите на популярния варненски предприемач стана ясно, че той е готов да осигури подмяната на 6226 градски лампи с японски светодиодни осветителни тела. Това ще стане срещу скромната сума от 9 милиона лева, като сделката минава през фирмата “Интерсервиз Узунов”. Тя е предвидила разсрочено плащане – 30 % при доставката, а останалата сума на равни вноски за период от 5 години при 3,5% годишна лихва. Узунов ще поеме за своя сметка доставката, монтажа, цялостната подмяна на разпределителните кутии и дефектните електрически кабели. Има и бонус – 500 супермодерни осветителни тела, които ще работят по 24 часа във варненските подлези. Само от този подарък общината ще спести 1 млн. лв. 


Предложената от Узунов осветителна система е по ултраавангардната LED технология на “Шарп”. 


Животът на една от светодиодните лампи бил 60 000 часа, което се равнява на 15 години, ако крушките светят по 11,32 часа на денонощие, увери Узунов. По думите му, ако приеме сделката, общината ще реализира огромни икономии, тъй като светодиодните осветителни тела изразходват с 60% по-малко ток и животът им е 10 пъти по-дълъг от използваните в момента във Варна натриеви лампи. Според разчетите на предприемача, за 15 години общината ще спести 5 млн. лева от електроенергия и 12,5 млн. лева от поддръжка. На практика светодиодните лампи не се нуждаели от поддръжка. Освен това не излъчвали ултравиолетова светлина, което означава, че около тях няма да се събират насекоми и съответно няма да има нужда да бъдат почиствани.


“Ако предложението бъде прието, целият град ще е с унифицирани осветителни тела. “Шарп” държат 60 % от пазара в Япония. Според тях ще сме първият европейски град, осветен по тази технология, ако приемем сделката”, подчерта Узунов. 


Колегите му от комисията не приеха много радушно офертата. Някои подчертаха, че в града има 27 900 осветителни тела, но се съгласиха, че 6226 е добра част от  цялата система. Други пък поискаха първо да бъдат монтирани пробно само 1000 светодиодни лампи, за да се уверят, че казанато от Узунов отговаря на истината. Естествено имаше и критици. Те директно попитаха как точно е изчислено, че общината ще си спести около 18 милиона лева за 15 години. Как да вярваме само на една гола търговска реклама, коментираха общински съветници. 


Юристката Валерия Ангелова пък обърна внимание на местните парламентаристи, че в случая имат казус по закона за предотвратяване на конфликт на интереси. Това почти вбеси общинския съветник бизнесмен. “Шарп” и “Интерсервиз Узунов” дават 15 години гаранция и банкова гаранция. Тоест всичко е за наша сметка. Ако не изпълним нещо от сделката, общината просто ще си изтегли парите от банквата гаранция. Естествено ние няма да допуснем да се стигне до подобно нещо”, развихри се Узунов.


Така от дума на дума финансовата комисия стигна до становище, че трябва да бъде обявен конкурс и, която фирма го спечели, ще достави модерното и икономично осветление. Дали ще е “Филипс” дали ще е “Шарп”... - който предложи най-изгодната оферта. В обществената поръчка обаче може да бъдат заложени презентираните от  Узунов параметри. Дори поръчката може да стане част от цялостен проект за управление на осветлението и уличната инфраструктура. 


Така в крайна сметка финансовата комисия реши да препрати идеята за детайлно оформяне в архитуктурната и правната комисии към местния парламент. През това време съветници пък изчислиха, че според офертата на Узунов, една светодиодна лампа струва 1400 лева. Бизнесменът не им остана длъжен, като ги прати да си купят осветителни тела от “Дженеръл електрик”, за да се уверят, че заплатите им нямало да стигнат дори и за една.