Пътищарите ще асфалтират повече, но за по-малко пари

Архив Варна

09-02-2010, 19:57

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

С 15% процента ще бъдат намалени сумите, които общината плаща на фирмите, ангажирани с ремонта на варненските улици.

Това реши финансовата комисия към местния парламент. Всъщност милионите, заделени в общинския бюджет за асфалтиране, няма да бъдат орязвани, а просто “Инжстрой”, “Хидрострой” и “Пътища и мостове” ще свършат по-голям като обем работа за същите пари, отколкото  първоначално предвиждаше проектобюджетът на кметската администрация.

Както ВарнаУтре информира, инициативата за това тръгна от доклада на общинската съветничка Калояна Димитрова. Според изнесените от нея данни, общинската хазна ще плати много по-високи цени от средните пазарни стойности към момента в строителния бранш. Това ставало по договор между общината и трите фирми, подписан през 2008 година, който е в сила до 2011-а, разясни предприемачът Красимир Узунов, който е общински съветник от групата на ГЕРБ. Номерът бил, че в тези договори са фиксирани конкретни цени за всеки вид работа по ремонта на пътната инфраструктура. Кметът Кирил Йорданов пък обясни, че това се дължи на скока на горивата през 2008 година и категорично подкрепи актуализацията на цените към реалните в момента.

След решението за намаляване на цените с 15%, съветниците гласуваха икономисаната сума да бъде прехвърлена към градската програма за пътно строителство. Въпреки това имаше и недоволни. Според тях снижаването с 15 на сто не е достатъчно, за да приравни плащаните от бюджета суми към пазарните цени в момента. Припомняме, че в анализа на Калояна Димитрова имаше фрапиращи факти. Примерно около ценообразуването за изграждане на водопровод, за който общината трябваше да плати по 405 лева на линеен метър. Според средните пазарни цени обаче, при това за всеки случай завишени с 20 на сто, максималната сума за линеен метър достига едва 180 лева. А водопроводът е дълъг 700 метра. Отнемането на 15% от тези 405 лв. в никакъв случай не свежда цената до пазарните реалности, негодуваха общински съветници.