Труд: Ще имаме ли български автомобил?

Архив Варна

10-02-2010, 05:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Онзи ден откъм Лондон долетя обнадеждаваща вест. Международният фонд Quorus Ventures планира да вложи 100 млн. лв. в строителството на завод за електромобили в Стара Загора.

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Лондон с координатора на инвестицията за България Майк Робъртсън, пише "Труд".


Борисов обясни, че електромобилите ще возят по 4 души, а батериите им ще издържат от 300 до 600 км. Максималната им скорост ще бъде 110 км в час.


Инвестицията е дългосрочна и ще бъде на три етапа, като се предвижда да започне производството и на двуместни спортни автомобили, лекотоварни коли и автобуси за градския транспорт. Международният фонд имал вече договори с около 150 дилъри в цял свят за дистрибуция на новия автомобил, както и заявки за 8000 от новите коли. Работното име на новата кола е ZCV-4. Тестовете за нея са показали, че има много по-добри показатели от някои от лидерите в тази нова технология като Toyota Prius.


Вчера представители на английската фирма “Зеро Карбон Технолоджи” бяха в Стара Загора. На среща с кмета Светлин Танчев те заявиха, че всичко е в начална фаза. Инвеститорите са огледали евентуални терени в града. Подходящи били площите на бившия завод по роботостроене “Берое” и базата на ДЗУ.