200 тира чакат "прозорец" на Кулата

Новините

10-02-2010, 07:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

24-ти ден продължава блокадата на най-натоварения граничен пункт с Гърция - Кулата-Промахон.

Близо 200 тира, повечето от които български, чакат протестиращите фермери да отворят "прозорец", за да минат. Никой обаче не дава предварителна информация  и шофьорите са принудени да стоят и да чакат, без да знаят до кога.


Повече от 36 часа стоя затворена границата, преди вчера по обед протестиращите да решат да си преместят тракторите. В рамките на 2 часа бяха пропуснати 170 товарни коли, а останалите близо 20 все още са там. В гранична полиция очакват информация от гръцка страна кога ще бъдат пропуснати стотиците товарни автомобили днес. Леки коли и автобуси се пропускат свободно.


Другите три гранични пункта Илинден, Капитан Петко войвода и Златоград работят без проблеми от няколко дни.


Проблемите в южната ни съседка обаче не се ограничават само с протестите на фермерите, които затвориха границата. Днес в Гърция се организира национална стачка, като почти всички дейности на държавата ще бъдат блокирани.


Гръцкият финансов министър Георге Папаконстантину обяви поредица от реформи като част от плана на правителството за намаляване на бюджетния дефицит на страната. Мерките, които са насочени за изваждането на икономиката на Гърция от кризата, засягат най-вече заплатите в обществения сектор и данъчната система, срещу които от днес започват масови стачки в страната.