Варненските вестници в сряда

Архив Варна

10-02-2010, 08:24

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Интересни зимни картини надничат от първите страници на местната преса днес.

Снимки на жокей, който язди в снега, измръзнали врабчета, накацали върху подхвърлени им филийки хляб и глутница бездомни кучета, която е „нападнала” брониран джип, разчупват визията на вестниците. От уводните заглавия читателите пък научават, че „Стъкмиха обречен бюджет на Варна”. Според „Позвънете” приходите в местната хазна за тази година са били раздути с 1,4 милиона лева и според очакванията те нямало да бъдат събрани. Целият бюджет 2010 е има няма 210 милиона лева. Ако смятам правилно, този милион и нещо отгоре дори не достига 1% от общата сума. 


„Уволняват по факса” твърди уводното заглавие на „Народно дело”. Това лоша новина ли е – добра ли е… май зависи от това дали имаш факс. Аз нямам! Значи за мен е добра. Иначе в материала става въпрос за политическа чистка – без предизвестие е бил отстранен шефът на Българския морски квалификационен център. Напоследък младият специалист активно настояваше за контрол върху документите за морско образование, подчертава вестникът.


„Сделката за рибарското селище на Траката – на съд” информира заглавието от първа страница на „Черно море”. Областният управител започвал съдебно дело по разваляне на скандалната заменка. „Ще се борим докрай да си върнем земята”, заявява Данчо Симеонов. Става въпрос за прословутите 94 декара край Евксиноград, които бяха актувани като горски фонд и заменени за гори нейде из балкана край Тетевен и Трявна.


„Сън е тоталното обновяване на улиците” съобщава уводното заглавие на „Твоят ден”,  като цитира кмета. Става въпрос за това, че няма и вероятно няма и да има пари за цялостно ремонтиране на градските пътища.


Вътрешните страници на днешната варненска преса изобилстват от общински новини. „Кметът спасява нощните аптеки” информира „Позвънете”. Спасяването се изразява в това, че фармацевтите ще бъдат извадени от списъка, в който са баровете, дискотеките и денонощните магазини, които плащат такса за това, че работят по-тъмно. Иначе има опасност четирите денонощни аптеки в града да затварят врати щом се мръкне. „20 млн. лв. от имоти чакат в общината” е уводното заглавие на 4 стр. на вестника. Милионите трябва да влязат в бюджета от продажбата на общинска собственост, планирана за тази година. Под заглавието обаче има интересна снимка - миниснегорин почиства тротоарите във Варна, са прояснили кадъра колегите, но за всички е видно, че става въпрос за района около кметския билдинг. Пък уж минитехниката беше предназначена за тесните междублокови пространства в кварталите. 


„Скандинавци учат наши студенти да се борят с морските пирати” уверява днешната тема от втора страница на „Твоят ден”. Явно борбата със сомалийците в бъдеще ще е нещо като университетска специалност. Само не знам дали ще има задължителен стаж в Аденския залив. Иначе е добре, че преподавателите са скандинавци, тъй като наскоро именно такива отърваха кораб с българин на борда от пиратски плен. „Описват офиса на съдия изпълнител” ликува уводното заглавие на стр. 4. От текста обаче става ясно, че частната съдийка всъщност е финтирала опита да опишат обширния й офис на ул. „Ген. Колев”. Нищо, следващия път може и да успеят.


„Архивът за имотите на тракийските бежанци набъбва всеки ден” научаваме от интервю на 7 стр. в „Черно море”. Дори при наличието на нотариален акт встъпването във владение на имот е тежка процедура. За това е по-добре да се изчакат преговорите на междудържавно ниво за изплащане на обезщетения, съветва председателят на тракийското дружество във Варна. Доколкто си спомням, България претендира пред Турция за има-няма 20 милиарда. Така че архивът за имотите на тракийците вероятно ще продължи да набъбва.


„Лекари прибраха гол мъж от трета буна” информира уводният материал на стр. 4 в „Народно дело”. Това е станало след сигнал на граждани. Когато линейката пристигнала на място, дежурните доктори заварили 60-годишен мъж да се разхожда по заснежения плаж само по слипове и чорапи. При прегледа човека казал, че се е киснал в гьола с топлата вода за здраве. Лекарите обаче го откарали за лечение в клиниката по термична травма. „Мениджъри, а не послушни полицаи трябват на полицията” заявява главният секретар на МВР Калин Георгиев в интервю на стр. 8 и 9. От думите на топченгето става ясно, че той е фен на мениджмънта във ФБР, въпреки че чувал реплики зад гърба си да не се увлича по тези американски простотии.