Свободният университет намира работа на студентите

Архив Варна

10-02-2010, 11:46

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Инициативата „Партньорство за студентска трудова заетост” ще намира работа на студентите във Варна.

На сайта на Свободния университет ще бъде предоставена информация едновременно за студенти, търсещи работа, и за работодатели. Услугата ще бъде напълно безплатна и за двете заинтересовани страни и не изисква никаква обвързаност с институцията на университета.


Инициативата е организирана от настоятелството и академичното ръководство на ВСУ „Черноризец Храбър” и управителния съвет на Асоциация „Варненски свободен университет”. Партньор на проекта е Студентски съвет. Проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на ВСУ "Черноризец Храбър", увери, че има огромен интерес от страна на работодатели.


„Партньорство за студентска трудова заетост” се предприема, за да се гарантира пред кандидатстудентите ангажиментът за съдействие при намирането на подходяща работа след приемането им, както и към вече приетите и обучаващи се в редовна форма на обучение студенти, които желаят да работят. Желанието на ръководството на университета е да бъде компетентен партньор на студентите и работодателите и да окаже съдействие и на двете страни във времена на икономически проблеми, пречещи на развитието на младите хора.


В много страни от ЕС се предлага безплатно образование и стипендии на българските студенти, които, ако заминат, заради по-добрите възможности, рядко се връщат. Идеята е да се гарантира работа на студентите, за да започнат образование тук и да не се налага да го прекъсват или да емигрират, след завършване, поради липса на възможности за добра професионална реализация в България.


Проектът стартира в петък, 15 ч, в пресцентъра на Фестивалния и конгресен център. На събитието са поканени да присъстват кметът на Варна Кирил Йорданов, кметовете на районите на Община Варна, много представители на частни, търговски и държавни предприятия, агенции, синдикални дружества и др.