Димо Гяуров предлага алтернативно решение на проблема със заменките

Архив Варна

10-02-2010, 12:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Да се досъбират суми, докато се  достигнат реалните пазарни стойности на имотите, които са станали обект на скандалните заменки,  предлага председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Димо Гяуров.


Той участва в заседанието на съвета по сигурността към министър-председателя, където  трябваше да се търсят възможности страната ни да избегне санкциите на ЕК  за извършените заменки от правителството на тройната коалиция. На заседанието са присъствали главният прокурор, представители на комисията по земеделие в Народното събрание и представители на различни държавни структури.

Синият депутат предлага да се върви по друга линия, а не по досегашната, според която престъпления, каквито представляват заменките, не могат да бъдат държавна помощ. Според Гяуров трябва да се стигне до задължително решение от страна на Европейската комисия, която да каже, че заменките са  държавна помощ. В този случай решението е задължително за нашите органи и за българските граждани и то има пряко действие. Така че, би могло, въз основа на такова решение и прилагане на нашето вътрешно законодателство, да се стигне до досъбиране на суми до достигане на реалните пазарни стойности на отделните имоти.

По негово мнение доказването, че не става въпрос за държавна помощ при замените на гори от фондовете е  въпрос на процедура. По тази линия е вървяла държавата в момента и както се вижда – не особено успешно. Може би трябва да се тръгне в другата посока – да се стигне до задължително решение от страна на ЕК, която да каже, че това е държавна помощ”, каза Гяуров.

Депутатът изрази задоволство от днешната среща. „Общо взето ситуацията беше изяснена – какво се е случило, какво не се е случило и бяха начертани възможните опции, възможните решения. Министерството на финансите, където се намират експертите, които са отговорни да вземат решения и да дават оценки по въпросите, свързани с държавна помощ, пое ангажимент. Договориха се конкретни действия. Мисля, че всички можем да бъдем удовлетворени от позицията на министър-председателя и на вицепремиера Дянков, който явно ще понесе основна част от тежестта по всичко онова, което ще се случва по-нататък в ЕК. Най-общо казано – може би ще се стигне до там, че България ще иска тази процедура да започне, за да се изяснят нещата, като успоредно с това ще се търсят варианти да бъдат развалени сделките под една или друга форма. Вероятно ще се търси възможност да бъдат обявени за недействителни. Паралелно ще се търсят възможности за досъбиране на финансови средства за достигане на реалните цени на имотите”, каза депутатът.

Той не пожела да се ангажира с прогноза какъв  процент от сделките имат шанс да бъдат развалени  и  обясни, че  трябва да се изследва фактическият състав на  всяка сделка  поотделно. „Това е тежка юридическа работа, която МЗХ трябва да извърши. Аз лично бих препоръчал да бъдат приобщени добри юристи, защото едва ли министерството разполага с достатъчен правен капацитет, за да свърши тази работа”.