Закон за разваляне на заменките искат граждански сдружения

Архив Варна

10-02-2010, 12:22

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора


Анонсираните разкрития за заменки на земи се оказаха декларация към Народното събрание, президента и премиера.

Тя е подписана от девет граждански сдружения. Те най-общо казано настояват за закон, който да позволи на всеки българин да оспорва в съда сделки с държавни и общински имоти. Ако пък парламентът няма смелостта да направи такъв закон, сдруженията призовават това да стане чрез референдум. Адвокати обаче подчертаха, че искането им е написано доста неграмотно от юридическа гледна точка. Въпреки това потвърдиха, че е възможно скандалните заменки да бъдат обявени за нищожни чрез закон.  


От рибарската кооперация „Траката” подчертаха, че най-скандалната сделка във Варна е именно заменката на 94-е декара край Евксиноград. За нея били сезирани всички институции, включително и премиерът, но единственият отговор към момента гласял, че компетентните органи работят по въпроса. Според рибарите обаче въпросните органи не са си свършили работата, защото сделката все още не е вкарана в съда. 


Областният управител Данчо Симеонов пък обяви, че до дни ще заведе дело и ще се бори докрай да върне тази земя на държавата. Главният прокурор Борис Велчев обяви по-рано днес, че сделките за заменените имоти могат да бъдат развалени. Това стана след заседанието на Съвета по сигурност към премиера. Велчев уточнява, че това няма да е лесно. Точно как би могло да стане, прокуратурата е описала в становище предадено на премера.


Рибарите от „Траката” имали подозрения, че замененият там парцел вече е препродаден за трети път. Припомняме, че първо имотът стана собственост на бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов. После беше препродаден на софийската фирма „Сий Сайд”, собственост на Петър Крайненски. ЕООД-то е било вписано във фирмения регистър само седмица преди сделката.


Според гражданските сдружения във Варна, сделката за продажба на голяма част от крайбрежната ивица на „Холдинг Варна”, по нищо не се различава от скандалните заменки. По думите на Кънчо Бонев, тази сделка няма как да мине по европейската директива за насърчаване на предприемачеството, тъй като зад 80% от собствеността на „Холдинг Варна” стоели три офшорки. Тоест, нямало как да се насърчава български бизнес, а по-скоро бахамски или някакъв друг островен.